Gezondheid

Besmetting met superbacterie in VS, zorgen over antibioticagebruik

27 mei 2016 09:31 Aangepast: 27 mei 2016 14:13
Een laborant voert een MRSA-test uit Beeld © ANP

Voor het eerst is in de Verenigde Staten een patiënt besmet met een zogenoemde superbacterie, een bacterie die ongevoelig is voor alle bekende vormen van antibiotica. Experts maken zich ernstige zorgen.

De superbacterie is gevonden bij een 49-jarige vrouw uit Pennsylvania met een urineweginfectie. Zelfs colistin, een antibioticum dat alleen wordt gebruikt bij zogenoemde nachtmerriebacteriën, helpt niet.

De infectie is beschreven in een vakblad voor microbiologen. Het hoofd van de Amerikaanse ziektebestrijdingsdienst CDC Thomas Frieden maakt zich ernstige zorgen: "Het risico bestaat van een post-antibiotische wereld." Experts zijn bang dat de bacterie zich verder verspreidt, zonder mogelijkheden om de bacterie te bestrijden.

Dood door simpele infectie

De Britse premier David Cameron heeft tijdens de vergadering van de G7 in Japan wereldleiders opgeroepen om meer te doen in het verminderen van het gebruik van antibiotica en om medicijnfabrikanten te belonen die nieuwe medicijnen ontwikkelen om superbacteriën te bestrijden.

"Het komt al te vaak voor dat antibiotica niks meer doen. Dat betekent dat mensen dood kunnen gaan aan simpele infecties als tubercolose en tetanus. Als we niks doen, kan het het einde betekenen van de moderne geneeskunde, zoals we die kennen", zei hij. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Superbacterie gaat meer doden veroorzaken dan kanker'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore