Gezondheid

Marijke overwon kanker maar verloor haar levenslust: 'Ik checkte continu mijn borsten'

27 mei 2016 14:33 Aangepast: 01 november 2017 10:43
Marijke overleefde borstkanker.

Marijke (65) kreeg 4,5 jaar geleden borstkanker. De ziekte verdween uit haar lichaam, maar niet uit haar hoofd. "Ik kon nergens meer van genieten. De kanker was overal. Het werd een obsessie."

Je kunt wel genezen van kanker, maar dat betekent niet altijd dat je weer vrolijk door kunt gaan met je leven. Een derde van de patiënten met kanker die na behandeling nog in leven is,  blijft zo bang dat de ziekte terugkomt, dat hun leven daardoor beïnvloed wordt. Dat blijkt uit onderzoek van José Custers van de Radboud Universiteit Nijmegen.  

Marijke weet daar alles van. Een kleine vijf jaar geleden werd borstkanker bij haar ontdekt. "Mijn zusjes hebben het ook. Het is waarschijnlijk een erfelijke variant", vertelt de Nijmeegse.

Bevolkingsonderzoek

De kanker werd ontdekt tijdens een bevolkingsonderzoek. "Ik werd eerst gebeld: de foto was niet goed. Toen hij opnieuw was gemaakt, dachten de artsen iets te zien. Maar ze wisten het niet zeker." Op vakantie in Kroatië kreeg Marijke te horen dat er niets aan de hand was. Maar twee dagen later werd ze weer gebeld. De boodschap: "Het was toch niet goed."

Marijke kreeg een borstbesparende operatie en bestralingen. Chemo wilde ze niet. "Het gaf me 5 procent meer kans op volledig genezen. Maar ik wist wat de chemo met mijn zusje had gedaan. Dat wilde ik niet."

Kanker verdween

De kanker verdween uit haar lichaam. Maar niet uit haar hoofd. "Als je kanker hebt, ben je totaal het vertrouwen in je lichaam kwijt."  Overal waar Marijke was, was de ziekte aanwezig. Continu. "Eigenlijk kon ik nergens meer van genieten, ik dacht alleen maar bij alles: Dit is mijn laatste vakantie. Dit is mijn laatste kerst. Mijn laatste verjaardag. Ik had geen leven meer."

Marijke zat helemaal in de put en was geobsedeerd door de ziekte. “Ik stond de hele dag door voor de spiegel mijn borsten te checken. Elke keer voelde ik weer een bobbel in mijn borst."

Therapie

Ze kreeg cognitieve therapie op advies van een verpleegkundige. "In het begin dacht ik: 'echt niet'. Ik ga niet naar zo’n geitenwollensokkentype." Maar Marijke wist ook: wat heeft ze te verliezen?

Ze maakte een afspraak. Gelukkig maar. "Ik kreeg opdrachten en heb gepraat. Iets wat ik thuis niet goed durfde. Ik ging nadenken. Waarom ben je de hele dag bezig met je kanker? Voel je je er beter door?"

En ze leerde bepaald gedrag af. Zoals het obsessief lezen van overlijdensadvertenties. "Ik las de hele dag door rouwadvertenties. En ik checkte maar op één ding: is die persoon overleden aan kanker?"

Obsessie verdween

De therapie hielp. De obsessie voor de ziekte verdween langzaam. De zin in het leven kwam weer terug. "Kanker beheerst niet meer mijn leven. Ik denk dat de ziekte ooit wel een keer terugkomt. Maar wat heeft het voor zin om daar continu bij stil te staan? Ik leef! En daar moet ik van genieten. Het leven is veel te mooi."

Onderzoek na gevolgen kanker

  • Een derde van de patiënten met kanker die na behandeling nog in leven is, is heel erg bang om opnieuw ziek te worden.
  • Deze angst leidt tot allerlei problemen in het dagelijks leven.
  • Momenteel worden patiënten met kanker hierop niet gescreend en ook is er geen behandeling beschikbaar. 
  • José Custers van het Radboud heeft onderzoek gedaan naar angst voor de terugkeer van kanker en pleit voor meer bekendheid voor dit probleem. 
  • "Zelfs vijf tot tien jaar na het afronden van de behandeling komt deze angst nog voor", vertelt Custers.
  • "Het is momenteel onvoldoende bekend bij artsen en patiënten dat de angst zodanig ernstige vormen kan aannemen".

Bekijk ook de video: Ex-kankerpatiënten bang voor herhaling: 'Zo gaan mooie jaren verloren' 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`