Gezondheid

'Hysterie om asbest onterecht, overheid verspilt miljoenen'

02 juni 2016 16:25 Aangepast: 02 juni 2016 16:46
Mannen in witte pakken impregneren de resten van twee loodsen in Roermond om te voorkomen dat losgeraakte asbestdeeltjes zich door de wind verder in de stad verspreiden. Beeld © ANP

We moeten normaal doen over asbest. Dat is helemaal niet zo gevaarlijk als de overheid beweert. Dat zegt hoogleraar Ira Helsloot van de Radboud Universiteit. Volgens hem is de grootschalige verwijderingsoperatie van asbest pure verspilling van belastinggeld.

Samen met onder anderen burgemeester Bruinooge van Alkmaar en topbestuurders Leushuis en Kip van woningcorporaties Talis en Mitros schreef hij het pamflet 'Laten we eindelijk normaal doen over asbest' waarin ze vraagtekens zetten bij het huidige asbestbeleid. Elk gewonnen extra gezond levensjaar kost de samenleving honderdduizenden euro’s, die veel beter besteed kunnen worden, zeggen de schrijvers.

'Overdreven maatregelen'

Volgens de ondertekenaars is de verhouding tussen de kosten en baten scheef en worden er overdreven haastige maatregelen genomen. "De vondst van asbest leidt niet alleen tot paniekreacties, maar vaak ook tot een risico-regelreflex: we pakken het risico aan met nieuwe regelgeving", schrijven ze.

"Regelmatig volgen meteen grootschalige, kostbare saneringsprogramma’s, met ingrijpende financiële gevolgen voor de betrokken organisaties, zoals woningcorporaties. Maatschappelijke onrust en media-aandacht laten nauwelijks ruimte om het probleem normaal te benaderen." Het pamflet is gebaseerd op onderzoek van Crisislab, waar Helsloot medewerker is.

Verboden sinds 1993

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod moet mens en milieu beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest, dat kankerverwekkend is. Daarom is het gebruik van alle vormen van asbest sinds 1993 verboden. 

Voor die tijd was asbest razend populair. Vanaf 1945 tot aan de jaren 80 is de vezelachtige stof veel gebruikt in woningen, gebouwen en installaties. Asbest is namelijk sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop.

Hoe gevaarlijk is asbest? 

  • Alleen de losse asbestvezels die in de lucht zweven en die je in kunt ademen, zijn schadelijk.
  • Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker (mesothelioom) krijgen.
  • Het inademen van veel vezels komt vooral voor in binnenruimtes. In de buitenlucht komen meestal niet langdurig hoge concentraties vezels voor.
  • Na inademen duurt het meestal tientallen jaren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.
  • De kans dat je door het inademen van 1 asbestvezel kanker krijgt is kleiner dan de kans dat er een vliegtuig op je huis valt.

Bron: GGD

'Wind brengt astbest vrij'

Vandaag verdedigde staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu de invoering van het verbod. Zij noemt het vanzelfsprekend dat asbestdeeltjes schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als je ermee in aanraking komt. Volgens het ministerie zijn de asbestregels bedoeld om de risico's van blootstelling te verminderen.

"In 2024 zijn de jongste daken 30 jaar oud en kunnen asbestdeeltjes vrijkomen door de invloed van weer en wind. Uit een wetenschappelijke analyse blijkt bovendien dat een verbod in de toekomst leidt tot minder asbestslachtoffers", zegt het ministerie. 

Volgens Dijksma wordt het besluit van het kabinet voor een asbestdakenverbod breed gesteund door betrokken partijen als provincies, gemeenten en belangenorganisaties. Samen willen ze nu vaart gaan maken met een landelijke aanpak waarbij huiseigenaren hulp krijgen. Dit komt bovenop de financiële regeling die al geldt en waarbij een huiseigenaar tot 25.000 euro kan krijgen voor het verwijderen van asbest.

Slachtoffers

Volgens het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) sterven er jaarlijks ongeveer 500 mensen aan asbestziekten. Mensen die ziek worden maken aanspraak op een schadevergoeding van 19.605 euro. "Het zijn hele nare longziekten die pas na 10 tot 40 jaar ontdekt worden", zegt een woordvoerder van IAS. "De tegemoetkoming wordt vooral uitgekeerd aan een grote groep arbeiders die in de vorige eeuw met asbest heeft gewerkt." Tot nu toe hebben 5208 mensen een schadevergoeding gekregen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ex-militair Ben (64) ernstig ziek door asbest: 'het is een sluipmoordenaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore