Gezondheid

Onderzoekers waarschuwen: ouders geven baby's te grote porties

04 juni 2016 17:02 Aangepast: 04 juni 2016 17:29
Beeld © Getty

Ouders geven hun baby's mogelijk te veel te eten. En dat is erg, want als baby’s tien calorieën extra binnenkrijgen per portie, vergroot dat het risico op obesitas op latere leeftijd al.

Dat blijkt uit onderzoek van het University College Londen. In het rapport pleiten de onderzoekers ervoor om duidelijkere richtlijnen op te stellen voor het voeden van baby's.

Analyse van voedseldagboeken

In het onderzoek werden de voedseldagboeken van ruim 2,500 baby's geanalyseerd, waarbij werd gekeken naar wat de kinderen aten, hoe vaak en hoeveel. Met die data vergeleken de onderzoekers de eetgewoonten van de 15 procent zwaarste baby's met de eetgewoonten van de baby's met een gezond gewicht.

De conclusie was dat de zwaardere baby's net iets grotere porties aten: zij aten 141 calorieën per portie, tegen 130 calorieën in de gezonde groep. Opvallend is dat het dan niet uitmaakt hoe de porties over de dag verdeeld worden en dat het nauwelijks uitmaakt als een kind af en toe een extra snack krijgt, maar dat vooral de portiegrootte van invloed is op het gewicht.

Risico obesitas nam toe

Voor iedere 24 calorieën die de baby's extra aten per portie, nam het risico op overgewicht of obesitas met 9 procent toe. Omdat bewezen is dat het gewicht dat kinderen op jonge leeftijd hebben van invloed is op het gewicht dat ze als volwassenen hebben, benadrukken de onderzoekers dat het belangrijk is dat de ouders nog beter letten op de portiegrootte. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore