Gezondheid

Roos (15) stopt met tophockey omdat ze blind wordt

05 juni 2016 21:40 Aangepast: 06 juni 2016 06:54
Roos na afloop van haar laatste wedstrijd Beeld © Screenshot RTVNH

Roos Klaver (15) uit Alkmaar houdt van hockey en heeft veel talent. Toch speelde ze dit weekend haar laatste wedstrijd voor de club Pinoké omdat ze langzaam blind wordt en misschien ook doof.

Begin dit jaar werd bekend dat Roos de ziekte van Usher heeft. Ze kan daardoor steeds minder goed zien, schrijft RTV Noord-Holland. De regionale zender volgde het meisje tijdens haar laatste wedstrijd. "Ik heb twaalf jaar gehockeyd en nu gewoon niet meer. Dat is wel heel gek", zegt ze.

Het lukt haar niet meer om op hoog niveau hockey te blijven spelen. "Thuis struikel ik over dingen omdat ik ze niet goed zie. Dan wordt hockey wel heel moeilijk." In haar afscheidswedstrijd scoorde Roos in de laatste minuut een doelpunt, zoals in de reportage van RTVNH te zien is:

Vriendinnen van Roos hebben een stichting opgezet om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte, die nu niet te behandelen is.

Wat is het Ushersyndroom?

Ushersyndroom is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat patiënten langzaam doof en blind worden. Volgens de Stichting Ushersyndroom hebben in Nederland 800 tot 1000 mensen de ziekte.

Volgens het Medisch Centrum Haaglanden zijn er drie typen van de ziekte:
1. Mensen zijn vanaf hun geboorte (zo goed als) doof. Rond hun 10de jaar gaan ze ook slechter zien. Daarnaast werkt hun evenwichtsorgaan niet, waardoor ze als kind moeite hebben om te leren zitten en lopen.
2. Patiënten zijn vanaf hun geboorte slechthorend. Ze hebben vooral moeite met hoge tonen. In de puberteit gaan ze slechter zien. Bij deze mensen werkt het evenwichtsorgaan wel goed.
3. Mensen worden zonder beperking geboren, maar hun gehoor gaat steeds verder achteruit. In de pubertijd gaan ze vaak ook slechter zien. Dit type komt in Nederland weinig voor.

 

Vandaag laatste hockeywedstrijd------

Een foto die is geplaatst door RK (@roosklaver) op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`