Gezondheid

Zorgen om meer bevoegdheden voor mondhygiënisten

06 juni 2016 23:15

Tandartsen maken zich grote zorgen over het plan van minister Schippers om voortaan ook mondhygiënisten zelfstandig kleine handelingen, zoals boren, te laten uitvoeren.

"Wij houden minister Schippers persoonlijk verantwoordelijk als er straks patiënten de straat op worden gestuurd met ernstige kiespijn door bijvoorbeeld complicaties", zegt Jan Willem Vaartjes, tandarts en voorzitter van de ANT, de Associatie Nederlandse Tandartsen.

Het gaat om kleine handelingen, zoals het boren en vullen van kiezen, het zetten van verdovingen en het maken van röntgenfoto’s. De maatregel is bedoeld om de kosten in de zorg te drukken.

'Ze zijn hiervoor opgeleid'

Volgens het ministerie is de maatregel zeker niet onverantwoord. Mondhygiënisten worden al tien jaar opgeleid voor deze taken. “Ze zijn bekwaamd dit te doen”, stelt het ministerie in een reactie.

Bovendien is het nu al zo dat de mondhygiënist kleine handelingen mag uitvoeren, zolang die maar gebeuren onder toeziend oog van een tandarts. Maar die voorwaarde gaat dus verdwijnen als het aan de minister ligt. Dan kan een zelfstandig gevestigde mondhygiënist in zijn eentje die behandelingen uitvoeren.

De ANT vreest dat dan meer mondhygiënisten hun eigen praktijk gaan openen, waar geen tandarts meer kan inspringen bij complicaties. "De borende mondhygiënist kan niet de zenuw uit de tand of kies weghalen en is afhankelijk van tandartsen, om dit op te lossen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`