Gezondheid

Apotheken communiceren nog per fax: 'Ziekenhuizen zijn ouderwets'

06 juni 2016 09:32 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Vrijwel alle apotheken gebruiken de fax nog Beeld © ANP

Het is in 2016 bijna niet voor te stellen, maar 99 procent van de apothekers gebruikt nog steeds de fax voor het uitwisselen van informatie over patiënten. Dat komt volgens belangenorganisatie KNMP door de ziekenhuizen, die 'hopeloos achterlopen'.

Epertisecentrum Nictiz deed samen met de KNMP een onderzoek onder 122 openbare apotheken en 17 poliklinische apotheken. Apothekers zeggen dat ze voor veilig medicijngebruik veel patiëntinformatie missen, zoals laboratoriumuitslagen en de reden van voorschrijven. Oorzaak is volgens apothekers gebrekkige uitwisseling van gegevens.

Risico op fouten

Systemen voor elektronische informatie-uitwisseling tussen apotheken en zorgverleners zijn slecht aan elkaar gekoppeld en worden nog veel te weinig gebruikt. Apothekers delen gegevens met andere zorgverleners via het Landelijk Schakelpunt, maar ziekenhuizen zijn daar vaak niet op aangesloten.

"Ziekenhuizen zijn ouderwets en lopen hopeloos achter", zegt een woordvoerder van de KNMP. Volgens het onderzoek is het risico op een fout met medicatiegegevens via de fax groot. Bij het overtikken van gegevens kan het snel misgaan. Het zou veiliger zijn als er volledige online gegevensuitwisseling is tussen alle partijen in de zorg, zeggen de onderzoekers. 

Thumbnail

Dit is een faxapparaat, voor wie dat niet meer weet. Foto: ANP

`