Gezondheid

Je haar afknippen na een shockerende gebeurtenis is heel normaal

12 juni 2017 14:51 Aangepast: 12 juni 2017 22:17
Katy Perry afgelopen weekend tijdens de livestream op haar YouTube-kanaal. Beeld © AFP

Zangeres Katy Perry vertelde dit weekend dat ze haar kapsel onlangs had gekortwiekt omdat ze 'niet langer op Katy Perry wilde lijken'. Een drastische stap van iemand die graag wil opvallen? Welnee. Je haar afknippen als je een stressvolle periode doormaakt is heel goed te verklaren, zeggen deskundigen.

Het is ook niet iets wat alleen bij vrouwen gebeurt. Bij hen is het hooguit opvallender omdat ze, vaker dan mannen, lang haar hebben (gehad). Maar iedereen die te maken heeft met gebeurtenissen die diep ingrijpen, kan de aandrang voelen om naar de schaar (of de tondeuse) te grijpen.

Eind van een relatie

Dan gaat het bijvoorbeeld om het eind van een relatie of zelfs de dood van een geliefde, om plotselinge werkloosheid of ernstige gezondheidsklachten. "Je moet het zien als een manier om voor jezelf te zorgen", zegt de Amerikaanse therapeut Christy Beck tegen de zakenwebsite Quartz. "Je doet iets voor jezelf met als doel jezelf beter te voelen."

Sommigen hebben genoeg aan een middagje shoppen. Anderen laten een tatoeage of een piercing zetten. Dat hangt helemaal af van de gebeurtenis die ze willen verwerken en de manier waarop die er bij hen inhakt.

Diep in de problemen

Katy Perry lijkt aardig in de problemen te zitten, bleek tijdens de livestream op YouTube ter gelegenheid van haar nieuwe album Witness. Huilend vertelde de 32-jarige popster (echte naam: Katheryn Hudson) over haar depressies. Tegenover een therapeut deed ze uit de doeken waarom het afknippen van haar haar een soort laatste redmiddel was.

Bekijk hieronder de livestream van Katy Perry (tekst gaat verder onder de video):

"Als Katy Perry ben ik sterk, maar als Katheryn Hudson ben ik dat niet. Mensen praten bijvoorbeeld over mijn haar, dat ze het niks vinden. Dat ze wilden dat het langer was. Maar ik wil zo vreselijk graag Katheryn Hudson zijn dat ik niet meer op Katy Perry wil lijken. En daarom heb ik mijn haar geknipt. Omdat ik mijn authentieke zelf wil zijn."

Diepere oorzaak blijft aanwezig

Zo'n stap kan wel degelijk heilzaam werken, zegt therapeut Christy Beck tegen Quartz. Maar tegelijkertijd waarschuwt ze dat je er niet te simpel over moet denken: het kan ook gewoon een lapmiddeltje zijn dat héél even effect heeft, maar de diepere oorzaak van de problemen onaangeroerd laat. Juist bij een diepe inzinking kan het verleidelijk zijn, zegt ze, om 'dan maar iets te veranderen waar je direct bij kunt'. Zoals je kapsel.

Dat de werkelijke reden er vaak niet duimendik bovenop ligt, wordt door het relaas van Katy Perry alleen maar onderstreept. Want toen ze haar lange haren vier maanden geleden afknipte, ging het gerucht dat ze dat deed omdat het uit was met haar vriend Orlando Bloom.

Coupe biljartbal

Het doet denken aan het verhaal van collega-zangeres Britney Spears, die tien jaar geleden ineens rondliep met een kaalgeschoren hoofd. Ook Spears ging destijds door een diep dal, waarbij ze de zeggenschap over haar kinderen tijdelijk kwijtraakte en moest worden opgenomen in een kliniek. Maar vijf jaar later beweerde haar voormalige manager dat de 'coupe biljartbal' helemaal niet te wijten was aan haar inzinking: ze had ermee willen verhinderen dat het testen van haar hoofdharen drugsgebruik zou uitwijzen.

Thumbnail

Britney Spears in 2007. (Foto AFP)

Hoe dan ook: niet iedereen die ineens rondloopt met een ultrakorte coupe, hoeft midden in een zware depressie te zitten. Zoals het ook niet betekent dat je de problemen van je wegduwt als je verdrietig bent en de behoefte hebt om je uiterlijk even een opfrisbeurt te geven, zegt Christy Beck. Maar als je je na een maandje nog steeds niet beter voelt, is het toch echt raadzaam om daarmee naar een deskundige te stappen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rouw op de werkvloer: zeg altijd iets tegen je verdrietige collega

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore