Gezondheid

Apk voor gebit: nooit meer schrikken van hoge tandartsrekening

11 juni 2016 07:50 Aangepast: 20 juni 2016 11:23
Archieffoto. Beeld © ANP

Om te voorkomen dat patiënten opeens opgezadeld worden met hoge tandartskosten, moet er een vaste controlelijst komen voor tandartsen. De 'apk voor het gebit' moet een einde maken aan onverwachts dure behandelingen.

Zes van de tien mensen die een bezoek brengen aan tandarts of mondhygiënist, krijgen niet vooraf te horen wat de verwachte kosten zijn van de behandeling. En van de tandartsen die een behandeling beginnen die meer gaat kosten dan 250 euro, geeft bijna de helft geen prijsopgave aan de patiënt. Dat moet wel – en de patiënt wil dat ook graag weten, blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF.

Verder schrikken veel patiënten als ze overstappen naar een andere tandarts. Vaak is er ineens van alles aan de hand en komt de patiënt voor onverwacht hoge kosten te staan. 

Apk voor het gebit

Om dergelijke problemen uit te bannen moet er een 'apk voor het gebit' worden ingevoerd. Ook de beroepsgroep voor tandartsen KNMT voelt voor zo'n apk, stelt het AD. 

Volgens het onderzoek van de NPCF gaat het vaak mis als mensen overstappen naar een andere tandarts. Mensen stappen over omdat ze verhuizen of omdat de praktijk dichtgaat. Vier op de tien mensen komen bij de nieuwe tandarts voor onverwachte kosten te staan en krijgen te horen dat er achterstallig onderhoud nodig is. Ook krijgen patiënten te horen dat ze plots gaatjes hebben of ander leed. 

Dezelfde praktijk

Zo vertelt een van de ondervraagden: "De tandarts die ik wilde nam geen patiënten aan, wel een jonge tandarts in dezelfde praktijk. Het eerste bezoek was meteen ook informatief – daar werd tijd in gestoken – maar dat was terug te zien op de rekening, zonder dat ik dit tevoren wist."

Van de patiënten die door de NPCF zijn ondervraagd, kreeg iets meer dan helft (51 procent) vooraf een prijsopgave als de tandarts verwachtte dat de kosten meer dan 250 euro bedragen. De rest kreeg dat niet, maar had het wel graag vooraf geweten. Het is verplicht dat de tandarts een mededeling doet als de kosten boven de 250 euro zijn. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Heeft jouw tandarts de juiste papieren?

`