Gezondheid

Tweedegraads brandwonden door berenklauw: 'Ze gillen het uit van de pijn'

13 juni 2016 21:40 Aangepast: 15 juni 2016 17:09
Bink en Ziggy liepen ernstige brandwonden op door berenklauw. Beeld © Facebook / Zamarra Kok

Bink (9) en Ziggy (7) liepen vorig weekend tweedegraads brandwonden op doordat ze tijdens het buitenspelen in aanraking kwamen met de reuzenberenklauw. Hun moeder Zamarra wil anderen nu waarschuwen voor de plant. "Waarom wist ik niet dat het zo gevaarlijk is?"

De reuzenberenklauw staat weer volop in bloei. De enorme plant met de witte bloemen ziet er onschuldig uit, maar schijn bedriegt. Want wanneer de huid in contact komt met het sap, kunnen ernstige brandwonden ontstaan.

Dat ondervonden de kinderen van Zamarra Kok aan den lijve: ze liepen pijnlijke blaren op over hun hele lichaam. Volgens de moeder wordt er te weinig gewezen op de gevaren van de plant.

De wonden een week na aanraking met de reuzenberenklauw:

Thumbnail

Rauwe, open wonden

Op Facebook deelt Zamara schokkende foto's van de verwondingen van Bink en Ziggy. "Ik krijg veel reacties van mensen die dit ook niet wisten, en bloederige foto’s van honden die in de bosjes hebben gescharreld. Want ik zie die krengen nu gewoon staan in het Amsterdamse Vondel- en Rembrandtpark, en nog op veel meer plekken waar kinderen en honden kunnen komen."

Waarom groeit deze plant nog in parken, vraagt Zamarra zich af. "Bij brandnetels merk je tenminste nog dat het foute boel is. Bij berenklauw duurt het 24 tot 48 uur voor de eerste blaren ontstaan. Na vijf dagen beginnen de blaren kapot te gaan en ontstaan er rauwe open wonden. Ik ben per kind anderhalf uur bezig met het verschonen van het verband. Ze gillen het uit van de pijn en kunnen er niet van slapen. Waarom wist ik niet van het gevaar van de plant?"

Thumbnail

Hoe gevaarlijk is de reuzenberenklauw?

Bioloog Arnold van Vliet bevestigt dat de reuzenberenklauw zwellingen en brandwonden kan veroorzaken. "Als het sap van de plant in de ogen komt, kan je er zelfs blind van worden. Gevaarlijk, omdat veel mensen dat niet weten. Het is een heel vervelende plant als je ermee in aanraking komt." De plant op zich is niet giftig, zegt hij. "In de haartjes zit een bepaalde stof, waar de huid op reageert. Je merkt niet meteen dat het mis is, zoals bij een brandnetel. Het duurt een tijd voordat je het effect ondervindt. De stof wordt door zonlicht geactiveerd en de plekken die het veroorzaakt blijven nog jarenlang overgevoelig voor zonlicht."

Kan het kwaad als dieren ervan eten?
In principe niet, zegt Van Vliet. "Schapen en andere grazers worden ingezet om de plant te bestrijden en dat werkt heel goed." 

Waar groeit-ie? 
De plant komt overal in het land voor, in onder andere parken en bermen. De groei ervan is in de afgelopen decennia zelfs enorm toegenomen, weet Van Vliet. "De berenklauw is hier eind 1800 ingevoerd als tuinplant, vanwege de imposante grootte ervan, met die enorme bloemen. Het is een kunstzinnige plant waar je letterlijk niet omheen kunt. Mede door de stijgende temperaturen is de plant het hier steeds beter gaan doen."

Wat kun je ertegen doen?​
"De plant is best lastig onder controle te krijgen. De begrazing door schapen en andere grote grazers is een goede methode, maar dan moet je ze wel een paar jaar achter elkaar inzetten. Maaien kan ook, maar dat is minder effectief. Dat kan juist de groei van de plant bevorderen." De bioloog adviseert om er gewoon bij uit de buurt te blijven. "In brandnetels ga je ook niet lopen voetballen."

`