In Nederland zijn er 20.000 tot 25.000 mensen van wie vastgesteld is dat ze lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie. Hun darmen worden aangetast door gluten. Volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging is dat het topje van de ijsberg en lopen er meer dan 100.000 Nederlanders rond met de ziekte.
Daardoor lopen er tienduizenden mensen rond met buikpijn, problemen met de stoelgang en vermoeidheid terwijl dat niet nodig is. Volgens de coeliakievereniging NCV gaan na diagnose de klachten over, omdat mensen dan stoppen met het eten en drinken van producten met gluten.
Het kan lang duren voordat die diagnose wordt gesteld. Uit onderzoek onder leden van de NCV blijkt dat daar gemiddeld zeven jaar overheen gaat. De vereniging dringt er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om te zorgen dat coeliakie eerder wordt ontdekt.
Schade aan de dunne darm
Bij mensen met coeliakie tasten gluten, een eiwit in onder andere tarwe, rogge en spelt, de dunne darm aan. Dat leidt tot schade aan de darm maar zorgt ook voor buikpijn, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid en een slechte stoelgang. Als daar niets aan wordt gedaan kan het leiden tot andere gezondheidsproblemen: bloedarmoede, botontkalking en diabetes type 1.
"Voor elke herkende patiënt missen er vier", zegt ook MDL-arts Chris Mulder van het VU Medisch Centrum. "Dertig jaar geleden waren er nog maar 400 tot 800 patiënten in Nederland die de diagnose coeliakie hebben gehad. Nu zijn er zo'n 20.000 tot 25.000 erkende gevallen. Maar naar schatting lopen er 100.000 tot 150.000 mensen rond die het hebben."
Meer op RTLNieuws.nl: