Gezondheid

'Leerling studeert beter met pen dan met laptop'

23 juni 2016 08:43 Aangepast: 23 juni 2016 10:28
Beeld © Microsoft

Leerlingen die met een pen aantekeningen maken onthouden de lesstof beter en langer dan degenen die een laptop gebruiken. Wetenschappers pleiten ervoor dat leerlingen weer vaker naar de pen grijpen.

De wetenschappers, het Nederlandse stel Audrey en Ruud van der Weel, voerden hun onderzoek uit bij de Technische Universiteit van Trondheim (Noorwegen), waar ze al 21 jaar werken. Bij twintig studenten werd de hersenactiviteit gemeten als ze typten of met de hand notities maakten.

Zintuigen op rijkere manier gebruiken

Bij het gebruik van een pen om aantekeningen te maken, bleek dat het brein actiever informatie verwerkt omdat zintuigen 'op een rijkere manier' worden gebruikt: "Je houdt een pen vast, denkt na over hoe je iets noteert en tekent een grafiek of pijltjes", aldus Ruud van der Weel tegenover RTL Nieuws. "Het brein is eigenlijk luier als we met een toetsenbord meetikken met wat iemand zegt."

Thumbnail

Audrey van der Weel met één van de studenten

Tijdens het onderzoek moesten deelnemers twee keer typen (een woord en de beschrijving daarvan) en één keer met een pen schrijven. Zodra er meer zintuigen bij worden betrokken, blijkt dat het geheugen beter wordt getriggerd. Hierdoor slaat de leerling informatie beter en langer op.

Gebruik laptop baart zorgen

"Bij een eerder onderzoek werden studenten onderzocht die een college volgden met pen en papier of een laptop", zegt Audrey van der Weel. "Na het college wisten beide groepen evenveel van de stof die werd besproken, maar na drie weken scoorden de mensen die pen en papier gebruikten aanzienlijk beter."

Daarom pleiten beide Van der Weels voor het gebruik van een pen in de collegezaal. "Het baart mij zorgen dat in sommige landen, zoals Finland, jonge kinderen geen schrijfles maar typeles krijgen. Dat kan grote invloed hebben op de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van de hersenen." Volgens de wetenschappers zorgt schrijven ervoor dat onze hersenen 'rijkere concepten' kunnen maken dan wanneer we enkel toetsen met letters indrukken.

Thumbnail

Ruud van der Weel laat de geanalyseerde hersenactiviteit zien

Microsoft en de Surface

Het onderzoek is gefinancierd door Microsoft, maar het techbedrijf benadrukt dat het geen invloed heeft op de resultaten van het onderzoek. "Audrey en Ruud van der Weel hebben het onderzoek bedacht, opgezet en uitgevoerd", aldus Microsoft. De Surface Pro 4, Microsofts laptop met stylus, werd tijdens het onderzoek gebruikt als 'pen en papier'.

"Met dit onderzoek willen we oudere theorieën op de proef stellen en kijken of ze juist of onjuist waren", aldus Microsoft. "De resultaten die Audrey en Ruud hebben gevonden zijn enorm relevant voor leerlingen, docenten en ouders van over de hele wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore