Gezondheid

Noodkreet moeder 16-jarige Emma: 'Er hoeft maar één zelfmoordpoging te lukken'

14 juni 2017 01:25 Aangepast: 14 juni 2017 15:03
De moeder van Emma aan tafel bij RTL Late Night. Beeld © RTL Late Night

Een wanhopige oproep van Claudia, moeder van de 16-jarige Emma. Haar dochter heeft zware psychische problemen en wil dood. Ze zoeken al lang naar een opvangplek waar haar dochter geholpen kan worden. Maar zonder succes.

Claudia van Dooren-Hovers plaatste vandaag een wanhopige oproep op Facebook: "Onze dochter Emma wil dood. Het lijkt haar enige uitweg uit een psychische hel die ze dag op dag moet doorstaan."

'We hebben nú hulp nodig'

Emma heeft borderline en ADHD en recent werd ook autisme vastgesteld. "Op een dag kwam ze naar beneden en zei ze: ik zie het allemaal niet meer zitten, ik wil dood", vertelde haar moeder bij RTL Late Night. "Haar psychische situatie is heel complex. Het is de hele dag druk in haar hoofd en ze krijgt veel prikkels."

Meerdere zelfmoordpogingen

Samen met haar ouders ging Emma een heel proces in: naar de psycholoog, de psychiater en zelfs een verblijf in een crisisopvang. Daarna leek het even weer beter te gaan. "We hebben toen de draad te snel weer opgepakt. Ze ging weer naar school en leek weer vol levenslust te zitten."

Thumbnail

Een foto van Emma, toen ze 14 jaar oud was.

Maar de problemen waren niet voorbij. Emma deed meerdere zelfmoordpogingen, die elkaar steeds sneller opvolgden. "Dan kregen we een appje of horen we het via iemand anders. Tot nu toe hebben we haar steeds kunnen redden. Ik spring dan samen met mijn man in de auto naar de plek waar ze is."

Op zoek naar behandelplek

Claudia en haar man zijn intussen op zoek naar een plek waar Emma behandeld kan worden. Dat is ingewikkeld, omdat psychische hulp per regio wordt aangeboden. De kliniek in hun buurt heeft geen plek om iemand met de complexe problemen van Emma op te vangen.

Dat was ook de reden dat Claudia haar oproep op Facebook deed. Ze is hard op zoek naar een opvangplek waar Emma terecht kan. Het meisje zit op dit moment in de crisisopvang. "Het kan lang goed gaan, maar ook ineens omslaan. Dan is er een vangnet nodig. Maar zo'n crisisopvang is geen plek waar je lang kan zitten."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week​
`