Toekomstige moeders moeten niet zo snel in de stress schieten bij een stuitligging. Die oproep doen twee Amsterdamse gynaecologen. "Veel van deze baby's kunnen gewoon via een natuurlijke manier ter wereld komen. Er wordt veel te snel uit angst voor een keizersnede gekozen."
Bij een stuit ligt de baby niet met zijn hoofd maar met zijn billen naar beneden. In bijna de helft van de gevallen lukt het om een kind te draaien en uit de stuitligging te krijgen. Lukt dat niet, dan wordt in de meeste gevallen de baby met een keizersnede geboren.
Onterechte angst
"Dat gebeurt omdat veel moeders bang zijn om vaginaal te bevallen bij een stuitligging", stelt gynaecoloog Brenda Hermsen (43, foto) van het OLVG Amsterdam. "Die angst wordt vaak gevoed door het ziekenhuis. En dat is onterecht", vindt Hermsen.
Zij pleit samen met haar collega gynaecoloog Leonie van Rheenen voor meer stuitbevallingen en minder keizersneden. Hermsen: "In veel gevallen werkt de combinatie 'stuitligging-natuurlijke bevalling' prima."
Waarom Hermsen zoveel waarde hecht aan een natuurlijke bevalling? "Een keizersnede heeft nadelen: zowel voor de moeder als voor het kind. Het is voor de gezondheid van het kind het beste als het via het geboortekanaal ter wereld komt. Op de natuurlijke manier dus."
Kiezen uit angst
Wat Hermsen wil? "Wij willen dat moeders beter en objectiever worden voorgelicht en meer keuzevrijheid krijgen. Niet uit angst kiezen voor een keizersnede, maar zelf de beste keuze maken over de manier van bevallen."
Volgens de Amsterdamse gynaecologen kan een stuitbevalling vaak op de natuurlijke manier worden uitgevoerd, maar gebeurt dat niet. "In een goed ziekenhuis met de juiste artsen en apparatuur kunnen moeders prima op een natuurlijke manier bevallen als een kind in een stuit ligt. En als het niet lukt, kunnen we er altijd mee stoppen en overgaan op een keizersnede."
Draaien
Overigens kunnen veel baby's in een stuit rond de 34 weken nog gedraaid worden. Ook voor dat draaien is onterecht angst, ziet Hermsen.
"De helft van de baby's die in een stuit ligt, kan gedraaid worden. De oude Grieken deden het al." Gynaecoloog Hermsen heeft in haar leven al heel wat baby's gedraaid. "Het draaien is puur handwerk. In de meeste gevallen is het in een paar minuten gefixt. Het is niet gevaarlijk; er kan niets stuk gaan. Voor de moeder is het een beetje pijnlijk."
Pleidooi voor natuurlijke bevalling
Hermsen geeft toe: er zijn meer risico's bij een natuurlijke stuitbevalling. Niet voor de moeder, wel voor de baby. De kans op complicaties is 1 procent groter dan bij een normale bevalling. "Er is meer kans op zuurstoftekort. Daarom moet de bevalling in veilige omstandigheden gebeuren, met de juiste artsen en apparatuur."
Reactie voorzitter Nederlandse Vereniging voor Obstetrie Gynaecologie:
Voorzitter Guid Oei:
"Het aantal stuitbevallingen daalt in ons land. Het aantal keizersneden stijgt hard. Daaruit kunnen we opmaken dat er snel gekozen wordt voor een keizersnede als een baby in een stuit ligt. Wij zijn van mening dat de informatievoorziening over de stuitligging richting ouders beter kan. Wij willen dat patiënten een goede afweging kunnen maken over de manier waarop ze willen bevallen. En wij zijn er erg voor dat artsen beter getraind worden in de stuitbevalling. Het is ingewikkelder dan een gewone bevalling, maar je kunt erop trainen met goede simulaties. Dat gebeurt nu nog te weinig. De kans op complicaties bij een stuitbevalling is 1 procent groter dan bij een keizersnede. De complicaties verschillen: van kleine ziektes tot het overlijden van een kind. Maar een keizersnede kent ook nadelen. Vooral bij een volgende bevalling."
Meer op rtlnieuws.nl:
Pas bevallen vrouw doet schokkende ontdekking