Gezondheid

Onderzoek bewijst: vrienden zijn beter voor je gezondheid dan familie

17 juni 2017 08:00 Aangepast: 17 juni 2017 09:08
Vriendschap doet wonderen voor je fysieke en geestelijke gesteldheid, blijkt uit onderzoek. Beeld © Getty

Familie heb je, vrienden kies je. En dat laatste loont het meest: van vrienden word je doorgaans gelukkiger én gezonder, blijkt uit nieuw, grootschalig onderzoek. Familie heeft daarentegen nauwelijks invloed op de gesteldheid.

De Amerikaanse Michigan State University onderzocht hoe belangrijk sociale relaties zijn en welk effect ze hebben op onze gezondheid en psyche. Daarvoor werden twee studies gecombineerd.

Het ene onderzoek, dat werd uitgevoerd onder bijna 30.000 mensen uit meer dan 90 landen, liet zien dat mensen die veel waarde hechtten aan hun vriendschappen, zichzelf ook gezonder en gelukkiger voelden dan mensen die hun vriendschappen minder waardevol vinden. Dat effect nam toe naarmate ze ouder werden.

Familie heeft weinig invloed

Voor een tweede onderzoek werd 7.841 mensen van 50 jaar en ouder gevraagd naar de kwaliteit van hun vriendschappen. In de jaren daarop kregen ze steeds opnieuw de vraag of ze ziektes als diabetes, kanker en hartklachten hadden. Mensen die hun vriendschappen stressvol vonden, leden vaker aan chronische ziektes. Deelnemers die zich erg gesteund voelden door hun vrienden, waren in verhouding vaker gezond.

ZIE OOK: Echte vriendschap is zeldzaam, blijkt uit onderzoek

Ook naar familie werd in beide onderzoeken gevraagd, maar een goede of slechte band met bloedverwanten bleek weinig invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Partners en kinderen hadden wel wat effect, maar ook niet zoveel als vrienden.

Net zo gezond als stoppen met roken

Onderzoekersleider William Chopik denkt dat dat voor een deel te verklaren is omdat je je vrienden zelf uitkiest en met vrienden eerder geneigd bent om leuke activiteiten te ondernemen. "Ze bieden een uitlaatklep", zegt hij in de Britse krant The Guardian. "Je kunt dingen met ze delen en ze zullen je minder snel veroordelen. Voor vrienden kies je bewust. Familiebanden kunnen ook ernstig, negatief en monotoon zijn."

Ook hoogleraar sociologie aan de UvA Beate Volker deed onderzoek naar vriendschappen. Dat er een verband is tussen vriendschappen en welzijn staat voor haar vast. "Maar is het zo dat mensen die gezonder en gelukkiger zijn meer vrienden krijgen, of word je door het hebben van vrienden gelukkiger? Dat komt niet naar voren uit dit onderzoek."

Minder stress

Het laatste, dat je door het hebben van vrienden gelukkiger wordt, is het vermoeden van veel onderzoekers. Volgens haar zijn er twee theorieën over waarom dat zo is. De eerste is dat mensen in contact met vrienden ontspannen en dus minder stress hebben. En minder stress is weer goed voor het immuunsysteem. Het effect van vriendschappen op stress is zo groot, dat ze niet te vervangen zijn door iets anders.

De andere theorie is dat vrienden je helpen om sneller te genezen als je wel wat mankeert. Dat doen ze zowel in praktische zin, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of te koken, maar ook in mentale zin: ze luisteren bijvoorbeeld naar je en geven je het gevoel dat je niet alleen bent.

Vrienden accepteren je zoals je bent

"Vrienden zijn de enige relaties die je echt onbaatzuchtig feedback kunnen geven", legt Volker het belang van vriendschap uit. "Je kunt dingen met hen bespreken die je niet met je familie kan bespreken. En vrienden kunnen bijvoorbeeld ook makkelijker zeggen dat ze het gevoel hebben dat er iets niet goed zit in je relatie. Ze willen het beste voor je, zonder dat ze daar zelf belangen bij hebben. Bij hen ben je echt jezelf en ze accepteren je zoals je bent."

Overigens hoeven mensen met weinig vrienden zich nu geen zorgen te maken, zegt Volker. "De meeste mensen hebben maar twee of drie hechte vrienden, en dat is prima. We denken door sociale media altijd dat iedereen heel veel vrienden heeft, maar dat is niet zo. Er zijn maar een paar mensen met wie je persoonlijke dingen deelt of bij wie je midden in de nacht kan aankloppen als er iets is. Dat zijn de mensen die impact hebben. Sommige mensen hebben aan één zo'n vriend of vriendin al genoeg."

ZIE OOK: Mannen en vrouwen hebben een totaal ander idee van vriendschap

Dat hechte vriendschappen goed zijn voor de gezondheid kwam ook uit eerdere onderzoeken naar voren. Een andere grote studie toonde al aan dat de gezondheidseffecten van hechte vriendschappen vergelijkbaar zijn met die van stoppen met roken. In de zeven jaar dat mensen voor dit onderzoek werden gevolgd, bleek dat de overlevingskansen van deelnemers met hechte sociale relaties 50 procent hoger lagen dan die van deelnemers zonder die hechte contacten.

`