Gezondheid

Mijn moeder zit in een slecht verpleeghuis, wat nu?

06 juli 2016 12:13 Aangepast: 06 juli 2016 15:35
Archieffoto Beeld © ANP

Ineens blijkt jouw familielid in een slecht verpleeghuis te zitten. Wat moet je dan? Raak in ieder geval niet in paniek, zeggen deskundigen: "Verhuizen is echt de laatste optie."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren bekendgemaakt welke instellingen vorig jaar onder verscherpt toezicht kwamen te staan. Het gaat om in totaal 150 verpleeghuisinstellingen. Ongeveer eenderde staat nu nog steeds onder toezicht

Over elf instellingen heeft de inspectie zeer grote zorgen. Er zijn er nog eens 38 die het niet goed genoeg doen en daarom nog onder toezicht blijven staan.   

Het gaat om deze elf instellingen: 

 • Careyn​
 • Evean Zorg Amsterdam
 • Stichting Amstelring Groep
 • Stichting Antroz
 • Stichting Beweging 3.0
 • Stichting Humanitas
 • Stichting IJsselheem Holding
 • Stichting Laurens
 • Stichting Woonzorgcentrum Haaglanden
 • Stichting Zorggroep Florence
 • Zorggroep Groningen 

'Geen paniek'

Thom Meens van Patiëntenfederatie NPCF kan zich goed voorstellen dat bewoners van deze instellingen en hun familieleden zich rot zijn geschrokken. Toch hoeft er niet meteen reden voor paniek te zijn, benadrukt Meens. "Je moet eerst kijken wat er nu precies niet deugt. Worden schoonmaaklijsten verkeerd afgestreept of gaat het om patiëntveiligheid? Dat maakt nogal een verschil: je wilt wel zeker weten dat de juiste medicatie wordt gegeven."

Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg van Universiteit Maastricht, is het daarmee eens: "Het laatste wat je moet doen is in paniek raken. Zoek eerst uit wat er aan de hand is. Veel instellingen die op de lijst staan, hebben meerdere verpleeghuizen. Het hoeft dus niet te betekenen dat het verpleeghuis waar jouw familielid in zit, slecht is." 

Ga het gesprek aan

Ga ook op je eigen indrukken af, adviseert Hamers: "Wat vind je zelf van de zorg? Je kunt ook nog in gesprek gaan met familieleden van andere bewoners. Wat zijn hun ervaringen?" 

Het is belangrijk om je zorgen binnen de instelling zelf te bespreken, vinden de experts. Meens: "Daar heb je een cliëntenraad voor. Daar kun je terecht om meer informatie te krijgen en te horen hoe de problemen worden aangepakt." 

Verhuizen? 

Het is mogelijk om te verhuizen naar een ander verpleeghuis. Je mag zelf kiezen in welke regio je naar een verpleeghuis gaat. Maar Meens en Hamers benadrukken dat een verhuizing niet zomaar geregeld is. Bij de meeste verpleeghuizen zijn wachtlijsten, er moet maar net een ander verpleeghuis in de buurt zijn en je weet ook niet precies hoe de zorg daar zal zijn. 

En een verhuizing op hoge leeftijd heeft een grote impact: "Een oude boom verplant je niet. Weglopen is niet de beste optie, het is echt een laatste redmiddel", zegt Meens. 

`