Gezondheid

Charrel vond een gek plekje op zijn knie: 'Opeens was ik kankerpatiënt'

12 juli 2016 14:10 Aangepast: 12 juli 2016 15:00
Charrel veranderde van gezonde jongen in kankerpatiënt

Ieder jaar gaan er in Nederland 800 mensen dood aan melanoom, de ergste vorm van huidkanker, maar ruim de helft van de Nederlanders checkt de huid niet genoeg op verdachte plekjes. Reden genoeg voor de 29-jarige Charrel Jalving om mensen te waarschuwen: "Ik wist nauwelijks wat een melanoom was, maar toen was ik opeens kankerpatiënt."

Toen Charrel 20 jaar oud was, zag hij een vreemd plekje op zijn knie. Ook zijn moeder zag het en vroeg hem wat het was. Samen besloten ze het weg te laten halen, maar vooral om cosmetische redenen. "Ik heb er toen geen seconde bij stilgestaan dat het huidkanker zou kunnen zijn, ik vond het gewoon niet mooi", zegt Charrel.

Kwaadaardig

"Op dat moment had ik een tijdelijke huisarts", vertelt hij. "Die zei tegen mij dat het een wratje was en dat ik het weg kon laten halen. Dat wilde ik pas doen als ik weer een vaste huisarts had. Dus toen dat een jaar later zo was, zei de nieuwe huisarts gelijk dat hij het niet zelf weg durfde te halen omdat hij bang was dat het kwaadaardig was."

En dus werd Charrel doorgestuurd naar de dermatoloog in het ziekenhuis, waar het plekje snel werd weggesneden. Een paar dagen later kreeg hij te horen dat het plekje geanalyseerd was: het bleek inderdaad kwaadaardig te zijn.

'Ik was opeens kankerpatiënt'

Charrel: "Mijn huisarts heeft me toen meteen naar het Antoni van Leeuwenhoek gestuurd, daar zijn ze gespecialiseerd op het gebied van kanker. Dat was heel gek. Ik was opeens kankerpatiënt terwijl ik daarvoor nauwelijks wist wat een melanoom was."

In het Antoni van Leeuwenhoek werd Charrel gelijk op alles getest: hij kreeg een longscan en er werden bloedtesten gedaan. Alles om er zeker van te zijn dat hij geen uitzaaiingen had. Ook werd zijn poortwachtersklier verwijderd, waar uitgezaaide cellen in werden gevonden.

Risico op uitzaaiing

Toen kreeg Charrel van de artsen de keuze: wilde hij zijn lymfeklieren helemaal laten weghalen, of wilde hij het afwachten met als risico dat de kanker uitzaaide naar zijn longen en hersenen? "Ik koos uiteraard voor de eerste optie, want het gaat dan echt om je leven", zegt Charrel.

De operatie ging gelukkig goed, maar met de gevolgen leeft hij nog iedere dag. "Al het lymfevocht loopt nu in mijn rechterbeen naar beneden, omdat daar geen lymfeklieren meer zitten. Ik kan dus niet hardlopen of intensief wandelen, dan raakt mijn been snel vermoeid."

Negen jaar geleden

"En ook afvalstoffen worden in dat been niet meer afgevoerd. Vorige week kreeg ik op vakantie een wondje in mijn knie, en dat is daardoor gaan ontsteken. Uiteindelijk belandde ik door dat kleine wondje met een hevig ontstoken been in het ziekenhuis."

Ondertussen is het negen jaar geleden dat Charrel het plekje ontdekte op zijn knie, en gelukkig zijn er verder geen uitzaaiingen meer gevonden. "Ik sta nog één jaar onder controle, maar hopelijk blijft alles goed."

Geen idee van consequenties

Charrel hoopt nu dat hij mensen kan waarschuwen door zijn verhaal te vertellen. "Ik wist totaal niet wat de consequenties waren toen ik voor het eerst naar de huisarts ging met dat plekje. Hopelijk checkt iemand zijn huid door dit verhaal extra goed, en gaat er door mij iemand iets sneller naar de huisarts. Ik moet nu met de consequenties blijven leven, maar mensen die er vroeg bij zijn hoeven dat niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`