Gezondheid

Mensen ziek van irritante geluiden: 'Het zijn echt geen aanstellers'

13 juli 2016 14:50 Aangepast: 08 mei 2017 14:42

Het lijken van die kleine dingetjes, dat je gek wordt van mensen die smakken of dat je niet tegen het geluid van het kraken van chips kunt. Maar het Amsterdamse ziekenhuis AMC kan de toestroom van mensen die hulp zoeken omdat ze bepaalde geluiden haten (misofonie) bijna niet aan.

De wachttijd is meer dan een jaar. Het ziekenhuis gaat daarom nu extra mensen inzetten om maar liefst acht groepsbehandelingen per week te kunnen aanbieden. Dat is heel veel vergeleken met de andere stoornissen die er worden behandeld. 

Doe normaal, denk je misschien, maar mensen met misofonie zijn absoluut geen aanstellers, vertelt klinisch psycholoog Arnoud van Loon. Hij weet hoe zijn patiënten lijden. "Zij gaan hyperalert door het leven."

Intense woede en walging

"Huwelijken eindigen erdoor in een scheiding, vaders of moeders eten niet meer mee met hun gezin. Mensen worden zzp'er om nooit meer met iemand samen te hoeven werken en studenten hebben de grootste moeite met tentamens en colleges doordat ze zich niet kunnen concentreren. Iedereen is wel eens geïrriteerd door iemand die steeds zit te snotteren, maar mensen met misofonie voelen dan een intense woede en walging waar ze niet mee overweg kunnen."

De grootste irritaties van mensen met misofonie:

  • Kauwgom kauwen, met open mond en smakken
  • Neus ophalen
  • Kuchen
  • Zwaar ademhalen
  • Een fluitje of piepje in de neus bij het ademhalen

Ook bewegingen kunnen irritaties opleveren. Bijvoorbeeld:

  • Wiebelende voeten
  • Tikkende vingers
  • Geluid van het toetsenbord

Het AMC heeft de aandoening in 2013 een naam gegeven en is toen met een behandeling begonnen. Van Loon: "We hebben nu een aantal technieken om patiënten er beter mee om te leren gaan. Zo proberen we iemand iets anders te laten horen dan hij hoort. Een voorbeeld: het eten van chips, dat krakken, lijkt heel erg op het lopen door de sneeuw. Als je sneeuw kunt horen in iemand die chips eet, helpt dat. Dan raakt je brein in de war en word je niet zo boos van het geluid."

De behandeling bestaat uit acht middagen. "Het effect is dat 60 tot 70 procent van de patiënten verbeteren. Bij 30 procent is het resultaat matig. Zij moeten eigenlijk nog door."

Irritante collega's met appels

Het mooiste verhaal vindt de psycholoog dat van een mannelijke patiënt die voor zijn behandeling pas aan het werk kon als al zijn collega’s die een appel bij zich hadden die hadden opgegeten. "Na de behandeling vertelde de man: 'Tot m'n verbazing zag ik ineens schillen en een klokhuis liggen. Ik hoor het nog wel, maar kan nu m'n aandacht richten op waar ik mee bezig ben."

Over misofonie is nog weinig bekend. Het is zelfs onduidelijk hoeveel mensen in Nederland er last van hebben. De schatting is 6 of 7 procent. "Wat we wel weten, is dat het vaak begint bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Aan tafel maakt vader of moeder een geluid. Als het kind protesteert, zeggen de ouders: stel je niet aan.” Vanaf dat moment gaat het stapelen. Of kinderen er ook overheen kunnen groeien, weten we nog niet."

De gedachte is: ik maak je dood

Het is een aandachtsprobleem, geen gehoorprobleem, zegt Van Loon. "Het zijn vaak perfectionistische mensen met oog voor detail en gevoel voor normen. Ze vinden het bijvoorbeeld niet erg als een kind van 3 smakt. Het wordt pas echt irritant als iemand het doet die oud genoeg is om te weten hoe het hoort."

Het komt zelden voor dat mensen met misofonie hebben hun geduld verliezen. Van Loon: "Een patiënt in de stiltecoupé die een appel uit iemands mond trekt en platstampt. Er wordt wel eens met deuren gesmeten. De gedachte is ook zeker: ik maak je dood, ik trek je kop van je romp, maar naar mijn weten is dat gelukkig nog nooit in daden omgezet."

Iedereen heeft wel eens last van irritante geluiden. Denk je dat je er gevoeliger voor bent dan anderen? Doe dan de misofonietest van psychischegezondheid.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore