Gezondheid

Ilse walgt van irritante geluiden: 'Soms bang dat ik mensen aanvlieg'

13 juli 2016 21:44 Aangepast: 08 mei 2017 14:38
Ilse wordt helemaal gek van irritante geluiden. Beeld © Ilse Willemstein / Facebook

Een collega die op zijn nagels bijt of met een pen klikt. Of je broer die smakkend aan tafel zit. De meeste mensen vinden dat irritante geluiden. Maar voor mensen met misofonie, zoals Ilse Willemstein, voelt het echt als de hel.

Misofonie is de haat voor bepaalde geluiden. Toen Ilse Willemstein jong was, kon ze het niet uitstaan als haar broers smakten tijdens het eten. "Dan ging ik in een hoekje zitten met de handen over mijn oren. Mijn moeder zei dat ik me niet moest aanstellen."

Wachttijd voor behandeling

Maar het was geen aanstellen. Sinds een paar jaar is misofonie een bekende aandoening en weet ook Ilse dat ze er last van heeft. Het Amsterdamse ziekenhuis AMC kan de toestroom van mensen die hulp zoeken bijna niet aan. De wachttijd is opgelopen tot meer dan een jaar. 

Ilse kiest er bewust voor om zich niet te laten behandelen. Een behandeling is heel zwaar en als het niet goed gaat, kan de misofonie juist erger worden. "Ik loop er al bijna 20 jaar mee rond en heb mijn eigen manier om er mee om te gaan. Ik wil niet het risico lopen dat het erger wordt."

Op je tong bijten

Een echte oplossing heeft ze niet. "Soms moet ik gewoon op mijn tong bijten en hopen dat het geluid snel stopt. Als het kan vlucht ik de kamer even uit. Het kan echt heel heftig zijn. Soms denk ik: ik moet hier echt weg, voordat ik je ga aanvliegen. Ik kan er echt agressief of wanhopig van worden."

Bij vrienden, familie en kennissen kan ze nog wel vragen om op te houden met het maken van geluid, maar bij onbekenden is dat lastiger. "Die weten niet wat er met me aan de hand is en het is moeilijk om uit te leggen. Ik hoop dat het helpt als er meer bekendheid komt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Mensen ziek van irritante geluiden: 'Het zijn echt geen aanstellers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`