Gezondheid

Onderzoeker waarschuwt: middel voor verjonging nog niet geschikt voor mensen

16 juni 2017 13:47 Aangepast: 16 juni 2017 16:03
Vooraan een onbehandelde oude muis, daarachter een muis die proxofim kreeg. Beeld © Peter de Keizer

Onderzoeker Peter de Keizer van het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwt tegen het gebruik van proxofim, een middel dat veroudering tegengaat. Het is alleen nog op muizen getest, maar mensen blijken de stof nu al online te bestellen – en te gebruiken.

De Keizer, verouderingsbioloog bij het Erasmus MC in Rotterdam, maakte de effecten van het middel afgelopen maart bekend. Hij liet zien dat oude muizen er zienderogen op vooruitgaan als ze met proxofim worden behandeld (video: zie onder).

'Minder slaap, meer haar'

Inmiddels biedt een Chinees bedrijf de stof, een zogeheten peptide dat officieel FOXO4-DRI heet, op internet aan voor onderzoeksdoeleinden. De Keizer gaat ervan uit dat het door tientallen mensen daadwerkelijk wordt gebruikt. De Amerikaan Darren Moore is één van hen. Op zijn blog doet hij opgetogen verslag van wat hij meemaakt. Hij schrijft dat hij zich geweldig voelt. Hij zegt zich beter te kunnen concentreren, heeft minder slaap nodig en claimt dat zijn haar dikker is geworden.

De proef is niet zonder gevaar, waarschuwt De Keizer. "We weten simpelweg nog te weinig. De veiligheid van proxofim moet nog veel beter worden onderzocht."

Muis is geen mens

De Keizer zegt zich vooral zorgen te maken om de langetermijneffecten. Een muis is geen mens, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Muizen kunnen niet praten: misschien voelen ze pijn? Wat zijn de bijwerkingen? De dosering is natuurlijk totaal anders." De 'zelf-experimenteerders' laten de medische wetenschap links liggen, zegt De Keizer. Over blogger Moore merkt hij op: "Stel: straks krijgt hij tumoren. Wat dan?"

Potentiële gebruikers moeten geduld hebben, zegt de onderzoeker. Hij vindt wel dat het huidige testtraject te lang duurt. "Normaal gesproken moeten er drie klinische studies komen. Dat duurt jaren. Maar in dit geval is dat niet realistisch: de praktijk haalt ons in. Mensen wachten niet meer en zetten de medische wetenschap buitenspel door zelf te gaan produceren." De Keizer zou de procedure graag sneller doorlopen. "Anders gaan mensen zelf aan de slag. Met alle risico's van dien."

Zo werkt het verjongingsmiddel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore