Gezondheid

Kapotte knieën en altijd stretchen: feiten en fabels over hardlopen

25 juli 2016 09:44 Aangepast: 25 juli 2016 11:27
Je hoeft niet prestatiegericht te hardlopen om er gelukkig van te worden. Beeld © ANP

Of je nou al jarenlang hardloopt of pas net begint omdat je fitter wilt worden: vooraf je benen rekken is essentieel en je knieën gaan er als eerste aan. Of niet?

1. Je knieën gaan kapot van hardlopen

Thumbnail

Hardlopers krijgen veel sneller knieblessures dan anderen, want met elke stap maak je een harde klap op de grond die wel effect op je knie moet hebben. Je knieën slijten daarom veel sneller dan als je niet hardloopt, dat is althans de populaire opvatting.

Maar volgens een wetenschappelijk onderzoek onder 75.000 hardlopers en bijna 15.000 wandelaars gaat dit niet op. De hardlopers ontwikkelden minder vaak artritis in hun knieën dan de wandelaars. Er zou sowieso geen bewijs zijn dat je knieën sneller slijten van hardlopen.

"Praktijkervaring leert dat ook. Door regelmatig hard te lopen, ontwikkelt je lichaam juist bestendigheid tegen schokbelasting", zegt professioneel hardlooptrainer Huub van Langen uit Enschede. "Je knieën leren de schok beter op te vangen."

Een andere mogelijke verklaring is dat hardlopers sneller een lager BMI ontwikkelen. En minder lichaamsgewicht betekent ook minder belasting op je gewrichten. Ook dat herkent Van Langen. "Een lager BMI is gunstiger. Van overgewicht krijg je eerder fysieke problemen."

Toch kun je wel overdrijven, zegt de coach, en zo alsnog risico lopen op kniebeschadiging. "Als je acht marathons in het jaar loopt, gaat het mis. Dan vraag je te veel van je lichaam."

2. Je moet altijd rekken en strekken als opwarming

Thumbnail

Het is een bekende volkswijsheid dat je voor (en zelfs na) het hardlopen moet stretchen. Anders krijg je meer last van spierpijn en ben je gevoeliger voor blessures. Dus eerst even je benen rekken en strekken voordat je wegrent?

Ook dat is niet waar, zeggen onderzoekers. Je benen rekken en strekken voor het hardlopen zou weinig effect hebben op je spierpijn, wijzen meerdere studies uit. Er zou sowieso geen bewijs zijn dat stretchen noodzakelijk is of dat je er minder blessures door zou krijgen.

"Ik geef al bijna 30 jaar training en ben er jaren geleden al mee gestopt", zegt Van Langen. "Daar hebben de lopers geen enkel nadelig gevolg van ondervonden." Wel blijkt uit onderzoek dat dynamisch stretchen, goed kan zijn. En daar is ook de hardloopcoach voorstander van.

"Een goede warming-up is absoluut belangrijk. Door dynamisch te stretchen, maak je je spieren warm terwijl je in beweging bent. Bijvoorbeeld door lichte sprongetjes te maken of je lang maken tijdens het lopen. Die oefeningen kun je steeds uitbreiden, na ongeveer 20 minuten zijn je spieren goed warm."

"Tegen een boom of hek stretchen is echt helemaal uit den boze", zegt de trainer. Sowieso is stretchen niet het wondermiddel tegen blessures en spierpijn, denkt ook Van Langen. "Met goed eten en voldoende slaap herstel je sneller. Dat is zeker belangrijker."

3. Je kunt beter op je voorvoet landen dan op je hak

Thumbnail

De snelste sprinters landen tijdens het rennen niet op hun hakken, maar op hun voorvoeten. Vaak wordt gedacht dat dit daarom beter is, maar onderzoekers zeggen volgens The Guardian dat ze geen hard bewijs hebben gevonden dat die theorie klopt en dat op de hakken landen voor langzamere lopers zelfs efficiënter kan zijn.

"Veel mensen zeggen dat op de voorvoet landen beter is, zonder dat ze dat goed onderbouwen met onderzoek. Maar eigenlijk is zowel landen op je voorvoet als op je hak niet zo geschikt", zegt Van Langen. "Er schuilt vooral gevaar in het willen aanpassen van de natuurlijke landing van de loper."

Bovendien hangt de landing sterk af van de snelheid. "Tijdens het wandelen rol je van de achterkant van je voet naar de voorkant. Tijdens het sprinten, land je op je voorvoet. Maar die landing houd je tijdens een marathon 15 kilometer vol en dan ontploffen je kuiten."

Van Langen is daarom meer een voorstander van landen op de middenvoet. "Dat kun je tijdens looptrainingen vrij makkelijk aanpassen met oefeningen met kleine, korte passen. Dat is de praktijk die de laatste jaren door looptrainers veel wordt gebruikt."

4. Van hardlopen word je gelukkig

Thumbnail

Heel wat mensen doen het af als onzin: dat je van hardlopen gelukkig wordt. Als je toch al niet van sport houdt, gaat rondjes rennen in de Nederlandse regen je echt niet blij maken, toch? Maar tijdens het sporten, zoals hardlopen, komt endorfine vrij en dat geeft je wel degelijk een gelukkig gevoel.

"Het is een verslavende stof en daarom eigenlijk niet zo heel goed, maar als je niet overdrijft, geeft het je wel plezier ja", zegt Van Langen. "Ik hoop dat als mensen de beginselen leren ze daarna met veel plezier een paar keer in de week de schoenen pakken en gaan hardlopen."

Nou is de coach zelf met een paar minuten in een mooi bos, maar het maakt volgens hem echt niet uit waar je woont. "Je kunt ook in de stad goed hardlopen. Dat hoeft niet prestatiegericht te zijn, maar gewoon lekker sporten. Daar kun je heel gelukkig van worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore