Gezondheid

Nieuwe ontdekking in strijd tegen spierziekte ALS

26 juli 2016 12:56 Aangepast: 28 juli 2016 07:19
Met de Amsterdam City Swim wordt geld opgehaald voor onderzoek naar ALS

Een groep internationale onderzoekers hebben twee genen ontdekt die het risico op de dodelijke spierziekte ALS aanzienlijk verhogen. “Deze nieuw ontdekte ALS-genen brengen de onderzoekers weer een stap verder in de zoektocht naar behandelingen voor de ziekte”, zegt neuroloog Jan Veldink van het UMC Utrecht.

Wereldwijd hebben meer dan 300.000 mensen de dodelijke zenuw- en spierziekte. Over de oorzaak van ALS is nog weinig bekend. Een behandeling tegen de ziekte bestaat nog niet. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste symptomen.

Genen werken samen

Onderzoekers uit Europa, Australië en Verenigde Staten werken samen onder leiding van het UMC Utrecht. Dankzij het onderzoek zijn er nu zes risicogebieden in het DNA geïdentificeerd voor ALS.

Onderzoeker Wouter van Rheenen zegt dat er nu een belangrijk begin is gemaakt. "Er is nu bekend dat de genen fysiek samenwerken. Dat is wel een unieke ontdekking. Tot nu toe zijn er niet echt biologische processen toegewezen aan eerdere genen die met ALS werken. Deze twee zijn waarschijnlijk betrokkken bij het repareren van DNA en transport van eiwit door zenuwcellen."

Crowdfunding

Het weghalen van de genen is volgens Van Rheenen geen oplossing. "Je kan de genen niet weghalen, waarschijnlijk zorgt het uitschakelen van een zo'n gen tot een hogere kans op de ziekte."

Volgens Van Rheenen brengt deze ontdekking niet direct een aanpak dichterbij. Het opent wel een nieuw onderzoeksveld voor ALS. "Daarmee komen we dichter bij de oorzaak. Het is een zaak van de lange adem."

Omdat ALS veel verschillende erfelijke oorzaken heeft, kunnen die alleen worden opgespoord met een volledige analyse van het erfelijke materiaal. Er is daarom veel onderzoek nodig en dus veel geld. Dat wordt opgehaald met behulp van donateurs. Dat gebeurt onder meer door de Stichting ALS Nederland, Amsterdam City Swim, Tour du ALS en de Ice Bucket Challenge.

`