Gezondheid

Hoe merk je dat je doorslaat met gezond eten? Vier vragen

06 augustus 2016 19:21 Aangepast: 06 augustus 2016 19:21
Beeld © iStock

Wanneer wordt gezond eten ongezond? Met al die aandacht die er tegenwoordig voor voeding en diëten is, ligt het risico op doorslaan op de loer. Hoe weet je wat gezond is en wanneer sla je daarin door?

Psycholoog Judith Kruese werkt als ervaringsprofessional bij Human Concern. We legden haar vier vragen voor.

1. Wat vind je ervan dat steeds meer mensen doorslaan in gezond eten?
"Gezonde voeding en gezond eten is natuurlijk goed. Vooral in een maatschappij waarin mensen ook nog steeds te zwaar zijn. Maar als mensen al een gezond gewicht hebben en ze nóg gezonder willen eten, dan gaan ze een gezond eetpatroon voorbij en wordt het ongezond. Het kan zo ver gaan dat het je sociale leven gaat beïnvloeden."

2. Wanneer wordt gezond eten ongezond?
"Wanneer het eetgedrag een functie krijgt. Wanneer je eten gebruikt om je beter te voelen of bepaalde gevoelens uit te schakelen. Of als je merkt dat je niet meer kunt meedraaien in de maatschappij. Wanneer je verjaardagen overslaat omdat je taartjes of snacks wil mijden, of als je geen koekje of chocola meer bij de thee durft te eten. Als het je dagelijks leven belemmert, je je niet meer kunt concentreren op je werk of studie of niet meer kan sporten, omdat je geen energie meer hebt."

3. Wat moet je doen als je merkt dat je erin doorslaat?
"Eerlijk zijn. Vraag jezelf af: ga ik er dwangmatig mee om? Als dat zo is, ga dan in gesprek met iemand. Vraag aan anderen wat zij normaal vinden. Praat erover en ga naar een arts. Dan kun je samen passende hulp zoeken. Het is belangrijk dat je niet vereenzaamt. Door eenzaamheid verergert een eetstoornis."

4. Overal gaat het over gezond eten en iedereen zegt wat anders. Wie moet ik geloven?
"Op dit moment is gezonde voeding hartstikke hip. Iedereen is ermee bezig. Door de vele informatie spreekt de één de ander tegen. Veel adviezen zijn niet onderbouwd. De schrijvers lijken geloofwaardig, maar dat zijn ze niet altijd. Kijk goed wie de schrijver van een blog of boek is. Wat is zijn/haar achtergrond en opleiding? Check goed of het klopt wat deze mensen zeggen. Geloof niet iedereen die een boek of blog schrijft."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`