Gezondheidszorg

'Thuiszorg is niet homovriendelijk, ouderen gaan weer terug de kast in'

27 juli 2016 20:29 Aangepast: 28 juli 2016 00:19
Tom Snelders (67) is bang om uitgesloten te worden om zijn homoseksualiteit

Veel homoseksuele ouderen zijn volgens het COC al tientallen jaren uit de kast, maar hebben het gevoel dat ze weer terug in de kast moeten. De reden? Volgens de organisatie is de normale thuiszorg intolerant, en durven homoseksuele ouderen niet over hun leven te vertellen.

De organisatie Gay Care richt zich specifiek op homoseksuele ouderen. Directeur Wilbert Wienema vertelt dat ouderen het belangrijk vinden dat degene die thuis voor hen zorgt, snapt hoe hun wereld in elkaar zit.

Veel uitleggen

"Sommige homoseksuele mannen hebben bijvoorbeeld foto's van hun overleden man aan de muur hangen. Dat willen ze dan niet continu uitleggen, maar sommige thuiszorgmedewerkers weten niet goed hoe ze op homoseksualiteit moeten reageren. Dat levert problemen op."

Ook het COC herkent dat probleem. "Mensen moeten thuis het gevoel hebben dat ze over alles kunnen praten, thuis is namelijk voor veel ouderen de enige veilige plek. Maar soms durven deze mensen niet over hun verleden te vertellen, omdat ze bang zijn dat er verkeerd op gereageerd wordt", zegt Manon Linschoten, die zich bij het COC bezighoudt met de zorg.

Verkeerd reageren

"Het gebeurt ook dat thuiszorgmedewerkers ook echt verkeerd reageren op homoseksualiteit. In de maatschappij is homoseksualiteit nog steeds niet volledig geaccepteerd, en de zorg is natuurlijk gewoon een weerspiegeling van de samenleving."

Ook de 67-jarige Tom Snelders was bang om mensen zijn huis in te laten die weinig begrijpen van zijn verleden. "Van mijn vrienden hoorde ik dat ze eenzaam werden in de normale zorg, en dat ze uit zorginstellingen weggepest werden door de andere ouderen."

Niet meer verbergen

Dat wilde Tom niet. Dus toen een jaar geleden duidelijk werd dat hij de rest van zijn leven thuiszorg nodig heeft, koos hij voor Gay Care. "De mensen die nu bij mij over de vloer komen, snappen in ieder geval waar ik over wil praten en hoe mijn leven eruit zag. Vaak zijn mijn verzorgers zelf ook homoseksueel."

"Ik wil niet meer hoeven te verbergen wie ik ben. Mensen uit de normale thuiszorg willen vaak over kinderen en kleinkinderen praten, maar die heb ik helemaal niet."

Eenzaamheid

"En dan val je toch snel in dat sociale isolement", zegt Tom. "Ouder worden is toch eenzamer dan ik me realiseerde. Dus ik ben heel blij dat ik nu via de zorginstelling in contact kom met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik, en dat de mensen die bij mij thuis komen mij snappen."

Meer op rtlnieuws.nl
Homoseksuele vluchteling schuilt 'bibberend als een vogeltje' bij gay stel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`