Gezondheid

Omwonenden van geitenboerderij hebben meer kans op longontsteking

16 juni 2017 20:07
Geiten op een biologische boerderij bij Woudenberg. Beeld © ANP

Het was al bekend dat omwonenden van pluimveehouders vaker longontsteking krijgen. Nu blijkt dat dat ook geldt voor de omwonenden van geitenboerderijen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar het aantal gevallen van longontsteking in de omgeving van geitenboerderijen.  Het RIVM heeft nog niet boven water hoe het komt dat longontsteking rond geitenboerderijen vaker voorkomt. 

Verder onderzoek 

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vindt de bevindingen zorgelijk. Hij laat verder onderzoek doen om de oorzaak op te sporen. Van Dam vindt maatregelen nu al nodig, maar wacht verder onderzoek af om gerichter te kunnen ingrijpen. De staatssecretaris roept provincies en gemeenten wel op om nu vast rekening te houden met de conclusies van het RIVM.

Afgelopen zomer stelden onderzoekers al vast dat het fijnstof dat pluimveebedrijven verspreiden de gezondheid van hun buren schaadt. Mensen die tot 1 kilometer afstand wonen van een pluimveehouderij krijgen vaker een longontsteking.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore