Gezondheid

Overlevingskansen na diagnose kanker verdubbeld

01 augustus 2016 03:28 Aangepast: 01 augustus 2016 06:08
Archieffoto Beeld © ANP

De diagnose kanker is niet altijd meer het onverbiddelijke doodvonnis dat het ooit was. Wie nu de diagnose te horen krijgt, heeft een twee keer zo grote kans nog zeker tien jaar te leven, dan iemand uit de jaren 70, meldt de BBC.

De hoopgevende cijfers zijn het resultaat van het van dichtbij volgen van ruim 170.000 patiënten door de jaren heen, bijgehouden door Macmillan Cancer Support. Dat is de Britse evenknie van KWF Kankerbestrijding.

Betere behandeling, snellere diagnose

De voornaamste oorzaken zijn de betere behandeling en de snellere diagnose. Daardoor zijn nu nog 'ontzettend veel' mensen in leven, vele jaren na de diagnose.

Niet alleen zijn de behandelingen effectiever, ook de bijwerkingen zijn inmiddels flink teruggebracht. Wie in de jaren 70 en 80 werd behandeld, moest daarna veelal rekening houden met een verhoogde kans op een hartaanval of een beroerte. En dat was dan áls de behandeling succesvol was.

Impact op je leven

"Maar ook bijwerkingen die doktoren 'klein' noemen, zoals vermoeidheid of incontinentie hebben veel impact op je leven", benadrukt een woordvoerder van Macmillan tegen de BBC.  

En bovendien: dat er flinke vooruitgang wordt geboekt in de strijd tegen de ziekte, wil nog niet zeggen dat die wedstrijd ook al gewonnen is. Vorig jaar was kanker de op één na voornaamste doodsoorzaak in Nederland

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`