Gezondheid

Fysio's slaan alarm: rug- en nekklachten steeds normaler bij tieners

02 augustus 2016 09:40 Aangepast: 02 augustus 2016 13:30
Kinderen sporten minder en hangen meer voor de computer, zeggen de fysio's. Beeld © ANP

Jonge kinderen bewegen te weinig en ze hangen veel te veel met hun tablet of mobiel onderuitgezakt in de stoel. Fysiotherapeuten slaan nu alarm: rug-, nek- en schouderklachten worden steeds normaler voor jongeren.

Het Houding Netwerk Nederland is een nieuwe stichting waarin artsen, fysiotherapeuten en ouders zijn vertegenwoordigd om meer aandacht voor dit probleem te vragen, schrijft het AD. 

Recente cijfers zijn lastig te achterhalen omdat er geen verwijzing van de huisarts meer nodig is om een fysio- of oefentherapeut te bezoeken, maar therapeuten en medici zien meer pubers op hun spreekuren met pijn, schrijft de krant. 

Druk op wervelschijven te groot

André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc, zegt dat het vooral komt door het groeiende gebruik van tablets en smartphones: "Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hanger meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot."

In mei constateerde VeiligheidNL al dat de motoriek van kinderen de afgelopen jaren achteruit is gegaan. Kinderen leren niet meer hoe ze een val kunnen breken, doordat ze steeds vaker binnen achter de televisie of computer zitten. Ze zijn bang om te vallen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore