Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ritalin heeft mogelijk blijvend effect op hersenen kinderen

Archieffoto. Beeld © ANP

Ritalin, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD, heeft bij kinderen andere effecten dan bij volwassenen: het lijkt er op dat Ritalin de werking van hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook al zijn ze gestopt met het medicijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

In het onderzoek werden hersenen van kinderen en volwassenen onderzocht in een MRI-scan. Deze scans werden eerst gemaakt tijdens het gebruik van Ritalin, en daarna nadat ze gestopt waren met het medicijn. Bij volwassenen was het effect van het middel toen verdwenen. Bij kinderen zagen de onderzoekers echter nog steeds een verhoogde aanwezigheid van dopamine, het stofje dat vrijkomt in de hersenen bij gebruik van het medicijn.

Effecten nog niet bekend

Zorgelijk, noemen de onderzoekers deze resultaten. Want dat het medicijn dit soort effecten heeft, was nog niet eerder bekend.

Bovendien is onduidelijk wat de gevolgen zijn op de lange termijn. De wetenschappers gaan daarom de kinderen op latere leeftijd nog een keer testen. De onderzoekers pleiten er nu voor dat veel zorgvuldiger moet worden omgegaan met diagnostiek en gebruik van Ritalin bij kinderen, totdat meer duidelijk is over de gevolgen van het middel.

Minder effectief

Bij mensen met ADHD werken bepaalde gebieden van de hersenen minder effectief. Zogenaamde boodschapperstoffen, de neurotransmitters, zoals dopamine en noradrenaline, zijn minder actief. Door het slikken van Ritalin gaat de doorbloeding in de hersenen sneller. Daardoor maak je meer dopamine aan en dat onderdrukt de hyperactiviteit.

In Nederland gebruiken 126.500 kinderen tussen de 4 en 18 jaar​ methylfenidaat, het geneesmiddel dat in Nederland op de markt wordt gebracht door Ritalin. Het voorschrijven van het medicijn is niet oneindig. De behandeling eindigt meestal tijdens of na de puberteit.

Meer op rtlnieuws.nl: