Doden na behandeling Duitse kankerkliniek

Vriendin overleden kankerpatiënte: 'Dood Leentje gevolg van behandeling Klaus Ross'

03 augustus 2016 15:00 Aangepast: 03 augustus 2016 15:45
Leentje Callens op haar trouwdag, 4 weken geleden Beeld © Privéfoto

De Vlaamse Leentje Callens (55) is een van de drie patiënten die in een week tijd overleden na behandeling in het Klaus Ross Centrum in het Duitse Bracht. Haar goede vriendin Geneviève Spruyt weet zeker dat haar dood een direct gevolg is van de behandeling.

De Duitse politie waarschuwt voor de alternatieve kankerbehandeling in de kliniek na de dood van een 43-jarige Nederlandse. Ze overleed er afgelopen week onder verdachte omstandigheden. In dezelfde week zouden er nog twee patiënten zijn overleden na behandeling in de kliniek. Spruyt bevestigt dat naast haar vriendin Leentje ook twee Nederlanders overleden die gelijktijdig met een behandeling begonnen in het Duitse Klaus Ross Centrum.

Op krachten komen

Leentje had alvleesklierkanker en ging juist naar Klaus Ross om aan te sterken, vertelt Spruyt tegen RTL Nieuws. "Ze was verzwakt door de reguliere behandelingen die ze al had doorlopen en zou bij Klaus Ross weer op krachten komen."

Het liep anders. Vorige week maandag begon Leentje met vier patiënten, volgens Spruyt allemaal Nederlanders, aan de behandeling bij Klaus Ross. "De eerste twee dagen verliepen heel goed", zegt haar vriendin. Woensdag kregen de vijf patiënten een infuus toegediend met glucoseblocker 3-BP.

Drie van de vijf overleden

Daarna verslechterde de gezondheid van Leentje snel. "Woensdag in de namiddag werd ze misselijk en onwel. Ze is naar haar hotel in Venlo gegaan om uit te rusten. 's Nachts kreeg ze een toeval en is ze met spoed opgehaald door de ambulance." Leentje overleed niet lang daarna in het ziekenhuis in Nijmegen.

Vrijdag hoorde Geneviève dat nog twee patiënten uit de groep zijn overleden. Dat hun dood een direct gevolg is van de behandeling staat voor Geneviève vast, maar onderzoek zal volgens haar moeten uitwijzen wie er bij de behandeling precies in de fout is gegaan.

Infuus uit de VS

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws sprak met de echtgenote van Leentje. "Meteen nadat de dokter haar een zogezegd onschuldig infuus had toegediend, werd Leentje onwel", vertelt zij. "Eén dag later was ze dood."

De Duitse dokter zou voor het eerst infusen uit de Verenigde Staten hebben gebruikt. Eerder kocht hij die altijd in Duitsland.

Meer op rtlnieuws.nl:

`