Gezondheid

Deskundigen waarschuwen: mensen te veel bezig met gezond eten

06 augustus 2016 19:20 Aangepast: 13 juni 2017 12:32
Gezond eten: gebruik zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten Beeld © iStock

Gezonde kookboeken, foodblogs en foto's van gezond eten op sociale media: gezond eten is overal. Maar de trend slaat steeds vaker door, en dat is een zorgelijke ontwikkeling, vinden deskundigen.

Gezond eten is belangrijk, zeker in een tijd waarin steeds meer mensen overgewicht hebben. Maar de trend slaat door: steeds meer mensen houden zich te serieus met gezond eten bezig.

Orthorexia

Dat kan zelfs zo ver gaan dat ze orthorexia ontwikkelen, een eetstoornis waarbij je bang bent om ongezonde dingen zoals vet voedsel te eten, en obsessief bezig bent met gezonde voeding. Uit een belronde van RTL Nieuws blijkt dat deskundigen op verschillende gebieden een toename zien van mensen die zo obsessief bezig zijn met hun eten, dat het hun leven negatief beïnvloedt. Hoeveel mensen dat zijn, is niet bekend omdat orthorexia een relatief nieuwe aandoening is.

Toch maken de deskundigen zich zorgen, want als je té gezond eet, kan dat heel ongezond worden en zelfs gevaarlijk, doordat je bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen mist. Diëtiste Berdien van Wezel: "Mensen kijken heel erg naar 'goeroes', bekende mensen of bloggers die over eten schrijven. Ze beloven gouden bergen, maar zeggen vaak dingen die niet kloppen."

Tekorten

"En als je alleen maar doet wat jouw goeroe zegt, kan dat heel gevaarlijk zijn. Je krijgt dan allemaal tekorten, wat kan leiden tot vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen. Mensen gaan die goeroes nadoen, maar dat is helemaal niet goed."

Ook Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding, maakt zich zorgen. "Aan de ene kant is dat bewustzijn voor gezond eten natuurlijk goed, maar je ziet door de bomen het bos niet meer." Haar advies? "Ga naar de huisarts als je meer over voedsel wilt weten, en vraag daar advies over wat goede boeken over voeding zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

`