Gezondheid

Jongeren beginnen steeds later aan seks, zorgen om afnemend condoomgebruik

20 juni 2017 00:24 Aangepast: 20 juni 2017 09:45

Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet, maar jongeren blijken zo'n anderhalf jaar later aan seks te beginnen. De helft van de jongeren had vijf jaar geleden met 17,1 jaar voor het eerst geslachtsgemeenschap gehad, dit jaar is dat pas met 18,6 jaar.

Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek 'Seks onder je 25ste 2017' van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met gemeentelijke gezondheidsdiensten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 20.000 jongeren.

Condoomgebruik neemt af

De onderzoekers vinden het zorgelijk dat ruim vier op de tien jongeren geen condoom gebruiken bij een onenightstand. Bij de eerste keer seks gebruiken zeven op de tien jongeren een condoom. Maar daarna neemt het condoomgebruik sterk af.

Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa’s).

De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat partners elkaar vertrouwen of dat het lekkerder zonder is.

Naaktfoto's en seksfilmpjes

Opvallend is ook dat 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders heeft gestuurd in het afgelopen halfjaar.

Dat is veel meer dan in 2012. Toen was dat nog respectievelijk 4 en 6 procent.

Gedwongen seks

Een positieve ontwikkeling is dat het aantal jongeren dat ooit weleens gedwongen is om iets te doen op seksueel gebied iets is afgenomen.

Afkeur homoseksualiteit daalt

Ook is het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt sterk gedaald. Vijf jaar geleden keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat.

In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Andere conclusies uit het onderzoek:

  • Meisjes lijken meer bewust te kiezen voor een bij hen passend anticonceptiemiddel, want het gebruik van de pil is afgenomen ten gunste van het spiraaltje. 
  • De groep jongeren die al heel jong, tussen de 12 en 14 jaar, de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden. Dit is gunstig, want jongeren die heel vroeg beginnen met seks worden vaker gedwongen of overgehaald en doen het vaker onbeschermd
  • Jongens én meisjes genieten van seks: 94% van de seksueel ervaren jongens en 90% van de seksueel ervaren meisjes vindt seks fijn. 
  • Jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn conservatiever in hun opvattingen over seks en dit vertaalt zich in hun gedrag. Binnen de groep 12- tot en met 17-jarigen hebben jongens én meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst minder ervaring met relaties en vrijwel alle vormen van seks. 
  • Laag opgeleide jongeren beginnen eerder aan seks, maar lijken ook eerder klaar met experimenteren en settelen zich eerder. Laag opgeleide jongens hebben bijvoorbeeld vaker een vaste partner, meisjes wonen vaker samen of zijn getrouwd. Ook hebben ze minder wisselende sekspartners.
  • Hoog opgeleide jongeren beginnen later aan seks dan laag opgeleide jongeren, maar daarna zijn zij over het algemeen seksueel actiever dan laag opgeleide jongeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore