Ga naar de inhoud
Gezondheid

Lidl verwijdert 'kankerverwekkende' verpakkingen

De Lidl gaat strenge eisen stellen aan verpakkingen gemaakt van gerecycled papier. Beeld © ANP

Geen 'kankerverwekkende' verpakkingen meer bij de huismerken van Lidl. De supermarkt gaat strenge eisen stellen aan verpakkingen gemaakt van gerecycled papier.

Onlangs waarschuwde consumentenorganisatie Foodwatch dat eten dat wordt verkocht in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier kankerverwekkende stoffen kan bevatten.

Het gaat om de gevaarlijke minerale oliën moah en mosh (afkortingen van koolwaterstoffen). Die zou tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakkingen aantasten. Het is niet 100 procent zeker dat deze stoffen ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, maar er zijn wel sterke aanwijzingen.

Ook Jumbo

Ook supermarkt Jumbo heeft eisen hierover opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver dan bij de Lidl. Voor de 'fijnproever': bij de Lidl gaat het om een maximumlimiet van 2 mg per kilo voor verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën (mosh).

Albert Heijn en Aldi hebben nog geen beleid om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. "Dat is erg teleurstellend", zegt een medewerker van foodwatch. Uit eerder onderzoek van de voedselwaakhond bleek dat bijna de helft van de alledaagseproducten verontreinigd was met moah en 92 procent met mosh.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitte eerder al haar zorgen over de vervuiling van voedsel met de oliën. Foodwatch roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen. "Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben'', aldus Van de Wouw.

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl: