Gezondheid

Turkse en Marokkaanse kinderen hebben de meeste gaatjes

06 september 2016 12:16 Aangepast: 06 september 2016 19:28
Kind in de tandartsstoel. Beeld © Archieffoto ANP

Turkse en Marokkaanse kinderen hebben slechtere gebitten dan autochtone kinderen. Bijna 60 procent van de kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst heeft gaatjes, blijkt uit een onderzoek van Erasmus MC onder Rotterdamse kinderen.

Van de Nederlandse kinderen heeft meer dan 20 procent op zesjarige leeftijd al een of meerdere gaatjes. "Het is slecht gesteld met de tanden van jonge Rotterdamse kinderen", zeggen de onderzoekers van Erasmus MC.

Verband met afkomst

In het onderzoek valt op dat de staat van het kindergebit samenhangt met de etniciteit. Bij Surinaams-Hindoestaanse kinderen zien de onderzoekers bijvoorbeeld bijna twee keer zo vaak gaatjes dan bij hun Nederlandse leeftijdgenootjes. De Turkse en Marokkaanse kinderen hebben het vaakst gaatjes, maar ook de meeste.

Dat is niet alleen in Rotterdam zo, zegt Hans Scholten van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Kinderen met een niet-Nederlandse moeder hebben 50 procent meer cariës. Ze hebben vaker en meer gaatjes, blijkt uit een recent onderzoek van TNO.

Zoetigheid eten

Bij de gezondheid van kinderen spelen het opleidingsniveau van de moeder en het inkomen van de ouders mee, maar dat is niet de hele verklaring van het verschil, zegt professor Eppo Wolvius van Erasmus MC. "De grote etnische verschillen (...) blijven bestaan als we deze factor meewegen. Wij vermoeden dat het voedingspatroon met vaak veel zoetigheid een rol speelt, vooral bij Turkse en Marokkaanse kinderen."

Om slechte gebitten bij kinderen te voorkomen, pleit de KNMT ervoor dat er meer aandacht komt voor gebitsverzorging op het consultatiebureau. Daar zouden ouders dan advies moeten krijgen over het tandenpoetsen bij baby's en tandartsbezoek vanaf twee jaar.

`