Gezondheid

Jonge comapatiënt heeft goede toekomst na speciale behandeling

06 september 2016 12:45 Aangepast: 06 september 2016 17:52
Een verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Beeld © ANP

Jonge ex-comapatiënten hebben nog een goede toekomst voor zich als ze intensieve revalidatie ondergaan. De grote vrees voor een leven als kasplantje is onterecht.

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboud MC in samenwerking met Libra Revalidatie, dat ex-comapatiënten twaalf jaar volgden, schrijft de Volkskrant. De patiënten, die allemaal jonger dan 25 jaar waren, kregen een speciaal behandelprogramma: vroeg-intensieve neurorevalidatie.

De patiënten werden gestimuleerd met behulp van onder meer een fysiotherapeut, een logopedist en een activiteitenbegeleider. "Je kunt maar op één manier bij het brein komen en die route loopt via de zintuigen", zegt klinisch neuropsycholoog Henk Eilander, die de behandeling ontwikkelde, tegen de krant.

Duizenden comapatiënten per jaar

Van de 34 patiënten waren er 19 na de behandeling in de Tilburgse revalidatiecentrum Leijpark volledig bij bewustzijn gekomen. Een derde van die groep woont inmiddels op zichzelf, een derde kan met wat hulp zelfstandig leven. Driekwart kan praten, ruim de helft kan lopen.

Vijftien patiënten kwamen niet of niet goed bij uit hun bewusteloze toestand. Elf van hen zijn overleden. De andere vier zijn volledig afhankelijk van hulp.

Elk jaar raken in Nederland volgens de Hersenstichting tussen de 1000 en 3000 mensen in coma. Twee derde komt binnen uren of dagen weer volledig bij bewustzijn, één op de vijf overlijdt. De rest opent na een paar weken de ogen, maar herstelt niet of onvoldoende. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Britse tv-presentatrice in coma door beet Braziliaanse malariamug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`