Gezondheid

Bang voor de tandarts? Bij Patrick kun je op de 'stopknop' drukken

07 september 2016 11:17 Aangepast: 07 september 2016 11:21

Een tandarts in Nijmegen heeft een stopknop voor zijn patiënten geïnstalleerd. Als een behandeling te veel pijn doet, kunnen de patiënten erop drukken en stoppen de apparaten gelijk. Patrick Vadasz, de tandarts, zegt dat mensen nu een stuk minder bang zijn in de stoel.

Patrick kwam op het idee om de knop te maken toen hij ooit de biografie van Freddy Heineken las. "Naast ondernemer was hij ook een uitvinder. Hij vond dat iedere tandarts een dodemansknop moest installeren, waarmee patiënten zelf de boor stil kunnen zetten", zegt Patrick.

Garagedeurschakelaar

"Hij dacht dat het een hoop zou schelen in de angst. Maar niemand deed iets met dat idee, terwijl Heineken ervan overtuigd was dat het een groot succes zou worden omdat het de patiënt wat meer controle geeft." Niet alleen Heineken was daarvan overtuigd, Patrick vond het ook een geweldig idee.

En dus schakelde Patrick hulp in: hij liet de knop installeren. "Ik wilde eigenlijk zo'n hele grote rode knop, maar het is een saaie garagedeurschakelaar geworden. Hij zit er nu drie maanden en er hebben al een aantal mensen op gedrukt."

Rustiger door de knop

"Dat deden ze als ik aan het boren was of tijdens het verwijderen van tandsteen. Dat doet allebei veel pijn. Als ze op de knop drukken, gaat het apparaat dat ik gebruik gelijk uit en moet ik hem neerleggen voordat ik hem weer aan kan zetten. Dus dan praat ik even met de patiënt."

Patrick vraagt dan of hij de patiënt veel pijn deed en neemt wat tijd om hem of haar gerust te stellen. "Dat vinden ze echt fijn, dat ik die tijd neem. Maar van de meeste patiënten hoor ik dat ze al rustiger worden omdat ze weten dat ze op de knop kunnen drukken als ze dat willen. Precies zoals Heineken al verwachtte."

Bang voor de tandarts? Dit kun je doen

  • Praat met anderen over je angst. 
  • Vraag naar ervaringen van anderen met hun tandarts: wie staat bekend als aardig, wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen?
  • Doe ademhalingsoefeningen als de angst te overvalt
  • Spreek met je tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarmee je aangeeft dat de tandarts de behandeling even moet onderbreken. 
  • Luister door een hoofd- of oortelefoon naar een muziekje uit je smartphone. 
  • Vraag de tandarts alles van tevoren goed uit te leggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren. Laat de tandarts tijdens de behandeling stap voor stap uitleggen wat hij doet en hoe lang het duurt.
  • Zit de angst heel diep, maak dan een afspraak met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een angsttandarts of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Nederland kent ongeveer 50 tandartsen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met extreme angst. 

Bron: Tandarts.nl

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`