Ga naar de inhoud
Gezondheid

Jean-Paul heeft wiet nodig voor zijn MS, maar wordt als handelaar uit huis gezet

Beeld © Facebook

Volgende week is het zover: de 45-jarige Jean-Paul 't Gilde wordt door de gemeente uit huis gezet omdat hij te veel wiet in huis had. Zelf zegt hij dat hij de wiet nodig heeft om de symptomen van zijn ziekte MS te verlichten, maar de gemeente Middelburg, en de rechter, geloven hem niet.

In juni werd er een flinke hoeveelheid drugs gevonden in het huis van Jean-Paul: 14 gram wiet en ongeveer 300 gram bladeren waar hij thee van zet. Als hij wiet rookt of de thee drinkt, verminderen zijn MS-klachten en heeft hij minder last van spastische neigingen en krampen.

Drugspand

Hij gebruikt het op aanraden van zijn huisarts en zijn neuroloog. Maar de gemeente Middelburg zegt dat niet alle wiet die gevonden is medicinale wiet is, en gaat er vanuit dat hij zo'n grote hoeveelheid drugs in huis heeft omdat hij een dealer is. De rechter ging daar tijdens een kort geding in mee.

Jean-Paul zelf ontkent nog steeds en zegt dat alle wiet voor eigen gebruik was. "Bij de apotheek kan ik maar kleine hoeveelheden halen, en in Middelburg is geen coffeeshop. Dus ik moet helemaal naar Vlissingen voor de wiet, dat kan ik niet iedere dag doen. Met 14 gram wiet kan ik twee tot drie weken vooruit, het helpt me te functioneren."

Toch timmert de gemeente volgende week de voordeur van zijn huis dicht. "Dan komen er planken op de deur waarop staat dat mijn huis een drugspand is", zegt Jean-Paul. "En waar ik dan ga wonen, dat weet ik nog niet."

Wonen in een caravan

De gemeente wilde hem helpen met het huren van een caravan of van een kamer. Maar dat is allebei geen optie voor hem. "Als ik in een caravan op de camping ga wonen heb ik geen huisadres meer. Dan ontvang ik dus ook geen uitkering meer en kan ik geen medicijnen meer kopen, dat zou een ramp zijn. Dan word ik alleen maar zieker."

"En in een kamer kan ik ook niet terecht. Door mijn MS heb ik een hele lage weerstand, terwijl kamers vaak vies zijn. Ze zijn vaak ook niet op de begane grond, maar ik kan niet meerdere trappen per dag op."

Tranen weglachen

Voorlopig is Jean-Paul dus even afhankelijk van vrienden. "Ik denk dat ik bij hen moet slapen, want ik heb geen geld om een nieuw huis te huren en om te verhuizen. Ik ben heel bang voor wat er nu allemaal gaat gebeuren, ik moet mijn tranen echt inhouden nu. Die lach ik weg."

Gelukkig krijgt hij veel steun: er is een Facebookevenement aangemaakt voor mensen die willen protesteren tegen zijn uithuiszetting. Daar heeft zich nu een aantal mensen voor aangemeld. "Het is fijn om te weten dat mensen achter je staan, anders ben je maar helemaal alleen", zegt Jean-Paul.

Ondertussen blijft de gemeente bij haar beslissing en laat weten dat dit de eerste keer is dat er iemand in Middelburg om drugsbezit uit huis is gezet. 

Meer op rtlnieuws.nl: