Gezondheid

Kinderen uit achterstandswijk fotograferen hun eten: 'Hier valt winst te halen'

12 september 2016 09:30 Aangepast: 12 september 2016 16:26
Foto van het avondeten van één van de kinderen. Beeld © Janine Schrijver

Wat krijg je als je kinderen een maand lang foto's laat maken van hun avondeten? "Veel ongezonde meuk. Ik dacht bij sommige borden: ik noem dat geen eten."

Dat zegt fotograaf Janine Schrijver, mede-initiatiefnemer van het fotoproject in de Rotterdamse achterstandswijk Oud-Charlois. Samen met hoogleraar participatie en diversiteit aan het VUmc, Tineke Abma, wilden ze problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen.

Basisschool deelt koekjes uit

Maar dan wel op een creatieve en niet betuttelende manier. "Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Echt waar. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen", vertelt Schrijver. Eén daarvan is voeding. "Ik zag dat sommige kinderen geen ontbijt of lunch meekregen. De basisschool deelde dan maar koekjes uit. Dat vond ik echt schokkend."

Zo'n twintig kinderen uit groep 6 en 7 deden aan het fotoproject mee. Zij kregen eerst een fotocursus voordat zij aan de slag gingen. Daarna maakten ze elke avond enthousiast een foto van hun eten. Maar het resultaat kon vaak op minder enthousiasme rekenen van Schrijver. "Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten."

Ongezond eten door armoede

De ongezonde voeding komt niet door onwetendheid. "Wat mij opviel: de kinderen weten goed wat gezond voedsel is. Maar zij doen de boodschappen niet, de ouders wel. In deze wijk zijn veel alleenstaande ouders en mensen met een kleine beurs." Daardoor is het lastiger om gezond eten op tafel te toveren: dat is namelijk over het algemeen een stuk duurder, legt ze uit.

De school is niet de boosdoener, benadrukt de initiatiefnemer. In de pauze wordt al veel gedaan aan gezonde voeding. Schrijver en Abma zien het ongezonde eten als een maatschappelijk probleem. "In Wassenaar kom je denk ik niet zulke foto's tegen."

Kookcursus gezonde voeding

Binnenkort gaat het project bij een tweede (openbare) basisschool van start. Daarna willen de initiatiefnemers alle ouders uitnodigen voor een kookworkshop in gezond eten. "Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen." Met wat creativiteit kun je ook gezond eten met een kleinere beurs, hoopt Schrijver.

Dit is het avondeten van kinderen in de Rotterdamse wijk. Een selectie van een aantal foto's:

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

`