Gezondheid

450 vrouwen met lichamelijke klachten na sterilisatie

15 september 2016 13:25 Aangepast: 15 september 2016 13:38
Beeld © ANP

Pijn in buik, rug en hoofd sinds de sterilisatie: het overkomt vrouwen na de zogeheten Essure-behandeling. In Nederland hebben ongeveer 450 vrouwen last van lichamelijke klachten sinds de ingreep.

Ruim 30.000 vrouwen in Nederland hebben Essure-implantaten. Bij de behandeling worden 'veertjes' door de gynaecoloog in de eileiders geplaatst. Deze ingreep kan snel, zonder narcose, worden gedaan. 

Honderden meldingen 

Sommige vrouwen krijgen hier last van, bleek eerder al uit Amerikaans onderzoek. Ook bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er honderden meldingen over binnengekomen, meldt het onderzoeksinstituut vandaag. 

Volgens het RIVM gaat het bij de pijnklachten vooral om de buik, de rug en het hoofd. Maar ook hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen worden gemeld. "Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen'', zegt het onderzoeksinstituut.

'Alsof iemand me opensneed'

De gemelde klachten komen van vrouwen die tussen 2001 en 2016 het implantaat hebben gekregen. Hun gemiddelde leeftijd was 37 jaar op het moment van de sterilisatie.

RTL Nieuws sprak dit voorjaar met de Nederlandse Francesca Bagchus, die de ingreep in 2010 liet doen. Ze vertelde over haar klachten: "Ik had gigantisch veel pijn aan mijn liezen en benen. Wat ik ook deed: het ging niet weg. Het voelde alsof iemand me met een mes opensneed."

NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, liet eerder al weten dat de Essure-implantaten verwijderd kunnen worden. Dit wordt meestal door de zorgverzekering vergoed omdat het een medisch noodzakelijke behandeling is.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`