Ga naar de inhoud
Gezondheid

Even doorbijten: minder ziek door koud douchen

Beeld © Getty Images

Wie elke dag een koude douche neemt, heeft minder last van griep dan mensen die warm douchen.

Die voorzichtige conclusie trekt onderzoeker Geert Buijze van het AMC in Amsterdam. Hij deelde 3000 vrijwilligers op in vier groepen: de ene groep douchte gewoon, de andere drie moesten elke dag 30, 60 of 90 seconden koud douchen. 

10 graden

Dat deden ze tussen januari en april van vorig jaar, de periode waarin het kraanwater in Nederland het koudst is (zo'n 10 graden) en de meeste mensen ziek zijn. Vanaf de eerste dag tot 90 dagen na de laatste dag hielden ze bij hoe ze zich voelden en of ze zich ziek hadden gemeld op het werk.

Het resultaat is opmerkelijk: mensen die koud douchten, meldden zich 29 procent minder ziek dan de groep die dat niet deed. En als ze ziek waren, waren hun klachten minder ernstig en waren ze er sneller overheen.

Vitale proefpersonen

"Dagelijks koud douchen is gezond", concludeert Buijze dan ook. Daarbij moet wel aangetekend worden dat alle proefpersonen vitaal waren. Mensen die ernstige gezondheidsklachten hadden, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De resultaten zijn voor Buijze reden om verder onderzoek te willen doen. "Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat."

Meer op rtlnieuws.nl:
Slaap je slecht door de hitte? Neem een warme douche