Gezondheid

'Instanties dwingen patiënten om medisch dossier te geven'

16 september 2016 08:51 Aangepast: 16 september 2016 09:50
Archieffoto Beeld © ANP

Patiënten moeten vaak onder druk van instanties als gemeenten, verzekeraars en arbodiensten hun medisch dossier opvragen en overhandigen, terwijl dat helemaal niet mag. Dat zeggen huisartsen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging hield een onderzoek onder 175 huisartsen. 60 procent krijgt meerdere keren per jaar een vraag van een patiënt om het medisch dossier. En heel vaak blijkt dat de patiënt erom vraagt, omdat een instantie gegevens uit het medisch dossier wil hebben. 

Kwetsbare positie

"Instanties willen steeds vaker dat patiënten een kopie van hun medisch dossier opvragen bij hun huisarts", zegt huisarts Carin Littooij, die ook bestuurslid is van de huisartsenvereniging. Dat mag niet. "Instanties moeten met toestemming van de patiënt rechtstreeks naar de huisarts gaan en er moet sprake zijn van een gerichte vraag."

Het probleem is dat veel patiënten 'hun rechten niet kennen en daarmee in een kwetsbare positie kunnen komen', zegt Littooij. "Twijfel je als huisarts of je de informatie moet geven, dan is het verstandig om dat met de patiënt te bespreken. Daarbij mag je als huisarts het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog verliezen.''

Citaten van huisartsen uit het onderzoek:

  • "Patiënten worden te veel onder druk gezet door instanties om maar 'even het hele dossier' op te vragen. Ook uit gemakzucht van instanties mijns inziens, dit bespaart kosten van inlichtingen opvragen."
  • "Mensen worden onder druk gezet om medische gegevens te verstrekken. Ik geef daarover altijd veel uitleg aan patiënten, veel mensen kennen hun rechten niet en kennen de gevaren niet."
  • "Ik vind het ergerlijk als instanties op deze manier om informatie vragen. Ik vind dat dit met een goede vraagstelling en machtiging van patiënt dient te gebeuren."

Meer dan gedacht

Dat geregeld om medische dossiers wordt gevraagd terwijl dat niet mag, wist de huisartsenvereniging al wel. Maar dat het op zo'n grote schaal gebeurt, is onverwacht. De vereniging wil dat er een eind aan komt en gaat daar zich daar samen met andere organisaties voor inzetten. 

`