Gezondheid

Minder boulimia doordat overgewicht normaler wordt

23 september 2016 12:59 Aangepast: 25 september 2016 19:38
Patiënten met boulimia braken na een eetbui het voedsel uit om niet aan te komen. Beeld © Getty Images

Het aantal mensen met de eetstoornis boulimia nervosa is de laatste 30 jaar flink afgenomen, blijkt uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink. "Overgewicht is in het straatbeeld veel normaler geworden", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Daardoor voelen mensen met eetbuien minder drang om te compenseren."

Juist die compensatie na een eetbui, door te braken of laxeermiddelen te gebruiken, is de kern van boulimia. Zo voorkomen patiënten dat ze aankomen. Maar dat komt dus steeds minder vaak voor, blijkt uit Sminks promotie-onderzoek. Daarvoor onderzocht zij het aantal nieuwe gevallen van anorexia en boulimia nervosa in Nederlandse huisartsenpraktijken. Het aantal gevallen van anorexia is stabiel gebleven.

Taboe en schaamte

Ook de opkomst van internet heeft een belangrijke rol gespeeld, zegt Smink. "Dat is ook een mogelijke verklaring. Boulimia is omgeven door taboe en schaamte. Mensen kunnen er jarenlang mee rondlopen, zonder dat zelfs partners ervan afweten", legt de psychiater uit.

"Internet heeft de drempel verlaagd om hulp te zoeken. Ook de opkomst van zelfhulp in de jaren negentig heeft mogelijk geholpen. Mensen die op weg waren om boulimia te ontwikkelen, hebben zo waarschijnlijk eerder een bocht genomen terug naar een gezond leven."

Oorzaken onbekend

Eetstoornissen zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die meestal ontstaan in de overgang van jeugd naar volwassenheid. Over de oorzaak is nog weinig bekend.

Uit het onderzoek van Smink blijkt dat als een kind tussen elf en dertien jaar vindt dat het er goed uitziet, het minder kans loopt om later eetproblemen te krijgen. Aardig gevonden worden door veel klasgenoten kan juist bevorderen dat iemand de ziekte krijgt.

Meer op RTLNieuws.nl:
Niet alleen tieners hebben eetstoornis, ook ouderen kunnen anorexia en boulimia hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`