Ga naar de inhoud
Gezondheid

Vergeetachtige mensen zijn slimme mensen

Beeld © iStock

Vergeet jij weleens dingen? Ja? Mooi, daar word je slimmer van. Want door alleen de belangrijke informatie te onthouden, maakt je geheugen het makkelijker voor je om beslissingen te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek dat twee Canadese wetenschappers hebben gepubliceerd in het blad Neuron. Volgens de twee is het niet de bedoeling dat je geheugen fungeert als een soort videorecorder en je alles onthoudt dat je ziet of meemaakt, maar dat je juist dingen vergeet. Want alleen dan kun je goed functioneren.

Nutteloze informatie

Hersenwetenschapper Dick Swaab legt uit: "Je brein wordt de hele dag door gebombardeerd met allerlei nutteloze informatie. Als je iedere dag zou onthouden wat je hebt ontbeten, dan zou dat zonde van de opslagruimte in je hoofd zijn."

Volgens Swaab onthoud je dingen dankzij de ongeveer 100 miljard hersencellen in je hoofd. Iedere cel maakt contact met zo'n 1.000 tot 100.000 andere cellen, en de sterkte van dat contact bepaalt wat er wordt opgeslagen.

Geen limiet aan geheugen

"Er is eigenlijk geen limiet aan wat je kunt onthouden", zegt Swaab. "Maar als je erg veel informatie onthoudt, wordt het moeilijker voor je brein om belangrijke informatie terug te vinden." Daarom filtert je brein de informatie. Je onthoudt alleen de hele emotionele dingen, momenten waarop je bijvoorbeeld heel angstig of juist heel gelukkig was.

En omdat je in een spannende omgeving meer van dat soort nieuwe herinneringen maakt, vergeet je in een spannende omgeving ook het meest, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. "Als je de hele dag allemaal nieuwe dingen leert, maak je veel meer nieuwe zenuwcellen aan dan wanneer je in een saaie, lege kamer zit. En die nieuwe cellen leggen nieuwe contacten, en dat zorgt ervoor dat de oude informatie in je hersenen wordt overschreven, als een soort videoband."

Irrelevante informatie

Daardoor vergeet je de irrelevante informatie. Scherder: "Denk maar eens aan een weg die in de afgelopen maanden verbouwd is en waar je iedere dag langs komt. Waarschijnlijk ken je de nieuwe situatie uit je hoofd, maar kun je je de oude al niet meer voor de geest halen. Dat komt doordat je brein de onbelangrijke informatie heet gewist."

Als je brein z'n werk goed doet en belangrijke herinneringen van de onbelangrijke kan onderscheiden, onthoud je uiteindelijk alleen de informatie die relevant is. "En als je veel relevante informatie paraat is, is je probleemoplossend vermogen heel groot", zegt Scherder. "Dat bepaalt deels je intelligentie." Veel vergeten is daarom goed voor je intelligentie.