Gezondheid

Wetenschappers waarschuwen: stof in deodorant vergroot mogelijk risico borstkanker

28 september 2016 12:03 Aangepast: 30 september 2016 14:39
Beeld © Getty

Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken, zouden een groter risico kunnen lopen op het krijgen van borstkanker. De boosdoener is de stof aluminiumchloride, die bij langdurige blootstelling tot de vorming van tumoren zou kunnen leiden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Zwitserse wetenschappers op muizen. Er gaan al langer verhalen rond over het effect van aluminiumchloride op de gezondheid, maar pas nu is (bij muizen) aangetoond dat de stof schadelijk is. Nader onderzoek op vrouwen zal moeten uitwijzen of dit ook bij mensen zo is.

'Zweetklieren geblokkeerd'

Aluminiumchloride wordt in veel deodorants gebruikt. Volgens de onderzoekers zorgt de stof ervoor dat de zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor je stopt met zweten, maar kan aluminiumchloride zich daardoor ophopen in het borstweefsel.

Een woordvoerder van Unilever, fabrikant van tal van deodorants, zegt dat regelmatig gebruik veilig is. "Ze zijn effectief, worden uitvoerig getest en geëvalueerd. Unilever zal nooit een product op de markt brengen als we er niet van overtuigd zijn dat het veilig is." De hele reactie staat hieronder.

Ook voor mannen schadelijk

De wetenschappers adviseren vrouwen om de verpakking van hun deodorant te controleren en voortaan alleen deodorant zonder aluminiumchloride te gebruiken. Ook mannen moeten volgens hen overwegen om iets voorzichtiger om te gaan met deodorant. Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, is het aantal gevallen in de afgelopen jaren gestegen. 

De coauteur van de studie, André-Pascal Sappino, vergelijkt aluminiumchloride met asbest. "Asbest is goedkoop, het is een aantrekkelijke stof voor de industrie, en terwijl het verband met kanker was aangetoond duurde het 50 jaar tot de stof verboden werd." Veel mensen waren sceptisch en dachten dat er geen verband was tussen kanker en asbest. "We hopen dat het bij aluminiumchloride geen decennia duurt voordat de stof verboden wordt", zegt hij tegen The Local.

'Geen bewijs'

De Borstkankervereniging Nederland zegt dat het onderzoek geen bewijs levert voor het verband tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. "Omdat er niet getest is op de huid van mensen, is er nog geen bewijs dat deze bevinding ook voor mensen geldt."

Reactie Unilever

"Antitranspiranten worden al meer dan 50 jaar gebruikt. Ze zijn effectief, worden uitvoerig getest en geëvalueerd, en regelmatig gebruik ervan is veilig. 

De veiligheid van onze producten voor consumenten is onze eerste prioriteit en we evalueren regelmatig nieuwe wetenschappelijke inzichten en bevindingen. Alvorens een product op de markt komt, wordt de veiligheid ervan uitvoerig onderzocht door expert-toxicologen van Unilever. Unilever zal nooit een product op de markt brengen als we er niet van overtuigd zijn dat het veilig is.

Gezondheidsautoriteiten, waaronder de Food and Drug Authority in de VS en het Europese Scientific Committee on Consumer Safety, zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de bewering dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker toeneemt met het gebruik van een antitranspirant.

Wat betreft deze nieuwe studie sluiten we ons aan bij het bericht van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV)."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore