Ga naar de inhoud
Gezondheid

Belangrijke ontdekking: voorspeller ontdekt voor kinderkanker

Beeld © Getty

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben een eiwit ontdekt dat het verloop van de agressieve kinderkanker neuroblastoom kan voorspellen.De ontdekking is een belangrijke stap in de toekomstige ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Tot nu toe was er nog maar weinig bekend van de agressieve kinderkanker neuroblastoom. Neuroblastoom (tumor van het zenuwstelsel) is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij zeer jonge kinderen. Toch is de ziekte relatief zeldzaam. In Nederland worden ongeveer 35 kinderen per jaar erdoor getroffen.

Opvallend aan neuroblastoom is dat de tumor soms vanzelf weer verdwijnt, vooral bij de jongste patiëntjes (kinderen onder de twee). Maar bij wat oudere kinderen groeit de tumor vaak door en zeker als deze uitzaait, is hij erg lastig te behandelen.

Ontstaan van tumoren

In de hoop op nieuwe behandelingen wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze tumoren. De onderzoeksgroep van het Antoni van Leeuwenhoek ontdekte dat een bepaald eiwit 'GDE2' een belangrijke rol speelt in deze biologische puzzel. Patiëntjes met veel van deze eiwitten in hun tumor blijken veel gunstigere vooruitzichten te hebben dan kinderen met weinig van deze stoffen.

De betreffende eiwitten zorgen er onder meer voor dat de kankercellen zich minder makkelijk door het lichaam kunnen verspreiden.

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekking een belangrijke stap in de toekomstige ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het AMC. De uitkomsten werden donderdag gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Cancer Cell.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minder mensen sterven aan kanker, daling stokt

Bron: RTL Nieuws