Gezondheid

Arthur (14) heeft eczeem: 'Als ik iets saai vind, ga ik krabben'

26 juni 2017 02:40 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Arthur, afgelopen zomer in Lapland. "Op zijn verzoek gingen we niet naar een warm land, daar krijgt hij alleen maar jeuk van", aldus moeder Félice. Beeld © Félice van der Sande

Benauwd, vreselijke jeuk: leven met astma of eczeem is op zichzelf al lastig, maar het zorgt vaak ook voor andere zorgen. Je krijgt er bijvoorbeeld minder zelfvertrouwen door, of het zorgt voor spanningen in het gezin.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Erasmus MC. Ouders van kinderen geven in het onderzoek aan dat hun kinderen bijvoorbeeld niet overal aan mee kunnen doen op school. Spelen met vriendjes is soms ook lastig. Hoe ga je daar als kind mee om? En wat kun je als ouder doen?

Bij de familie Abrahamse hebben ze het eczeem van zoon Arthur (14) eindelijk onder controle. Maar, je zou hem moeten zien toen hij drie was. "Hij lag toen van top tot teen helemaal open", vertelt moeder Félice. Haar zoon zat toen onder het verband. "Ik had hem toen nog nooit zien rennen. En hij was een peuter. Een peuter die niet rent, kun je je dat voorstellen?"

Een heftige periode, die het jaar daarop nóg heftiger werd. "Op een gegeven moment, Arthur was toen 4, zijn we gestopt met eten geven. Zo erg was het. Hij kreeg alleen nog sondevoeding uit een bekertje. Dat was heel smerig, maar hij dronk het." De voeding zijn ze toen langzaam gaan opvoeren. "Hij bleek voor heel veel dingen allergisch. Dat verergerde het eczeem."

'Bij Frans ga ik meestal krabben'

Inmiddels gaat het stukken beter met de tiener. Af en toe heeft hij nog weleens slechte periodes, maar rennen doet hij: Arthur voetbalt bij Concordia in Delft. Daarnaast speelt hij trompet. Hij zit op het gymnasium.

"Ik heb vooral last van eczeem als ik iets saai vind. Dan moet ik altijd krabben", zegt Arthur over zijn aandoening. Op school is dat bijvoorbeeld onder Franse les. "Dat is heel irritant. Als ik gewoon bezig ben of gefocust, dan heb ik er nooit last van. Maar bij Frans ga ik meestal krabben. Bijvoorbeeld onder mijn kin, of rond mijn mond."

Met eten blijft het opletten. Inmiddels weet Arthur heel goed wat hij wel en niet kan eten. Sowieso geen sesam, melk en eieren. Dat verergert het eczeem. Bij noten is het oppassen, helemáál met pinda's. "Bij een piepklein kruimeltje heb ik meteen een noodmedicijn nodig en moet de ambulance worden gebeld." Dat is één keer voorgekomen, toen hij drie jaar was. "Maar dat herinner ik mij niet meer."

Veel ongemakken dus, maar hij laat zich er niet door uit het veld slaan. Met zijn zelfvertrouwen zit het wel goed.

Minder zelfvertrouwen

Bij meisjes met dit soort aandoeningen is dat vaak anders. Uit het gezamenlijke onderzoek van het CBS en het Erasmus MC blijkt dat vooral meisjes last hebben van minder zelfvertrouwen. Zij hebben gemiddeld een lagere 'psychosociale kwaliteit van leven', zoals de onderzoekers het noemen. Bij jongens verandert het zelfvertrouwen niet door dit soort aandoeningen.

Arthur heeft wel een vermoeden waardoor dat komt. "Bij jongens is het niet zo heel erg als je huid er een beetje minder goed uitziet. Als die een paar wondjes hebben, dan wordt dat als minder erg gezien. Jongens sporten en rennen meer, dan val je weleens."

Thumbnail

Vragen

Natuurlijk, Arthur krijgt ook weleens vragen van mensen: 'Wat is er in godsnaam met jou gebeurd?', zeggen ze dan. "Ik geef dan gewoon zo kort mogelijk antwoord, zodat ze niet doorvragen. 'Ik heb eczeem. Dan ga ik krabben en gaat mijn huid kapot'. Dat is dan mijn uitleg." En daar moeten ze het dan mee doen.

Open zijn over de aandoening van je kind, dat is ook het advies van moeder Félice aan andere ouders. "En je moet je omgeving niks willen opleggen. Wij hebben altijd rustig uitgelegd wat er met Arthur aan de hand is. Wat hij wel en niet mag. Dat ze áltijd vragen mogen stellen."

Spanningen in het gezin

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders van kinderen met astma of eczeem zich vaak zorgen maken om de gezondheid van hun kind. Ze geven aan dat de gezondheid van hun kind nogal eens familieactiviteiten beperkt of voor spanningen zorgt in het gezin.

Félice kan dat beamen. Volgens haar vraagt zo'n aandoening een hoop discipline, zowel bij de ouders als bij het kind. Medicijnen moeten op tijd worden genomen. "Daar moet je niet slordig mee worden. Het luistert heel nauw. Anders volgt een slechte periode. Smeren helpt dan niet meer."

Etiketten lezen

Arthur let nu zelf op: hij smeert zich elke dag in met de juiste middelen, en let goed op wat hij eet. "Etiketten lezen doet hij heel precies. Ik kan 'm daar volledig in vertrouwen", zegt Félice trots. Vóór zijn 18de moet Arthur helemaal zelfstandig worden. Hij moet straks zelf koken en bakken. "Dat vinden sommige volwassenen zelfs nog moeilijk."

Arthur heeft zelf ook nog wel tips voor zijn leeftijdgenoten die het moeilijk hebben: "Dat ze er niet te veel aan moeten denken. Als andere mensen ernaar vragen, geef dan kort antwoord. En zorg dat het eczeem wat minder opvalt door passende kleding te dragen." 

Op tv heeft Arthur weleens iemand gezien van wie de huid bij iedere aanraking direct open lag. "Dat is ook wel een goede tip, denk maar zo: het kan altijd erger."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore