Gezondheid

Eén op de vijf darmpatiënten is weleens geweigerd bij wc: 'Dan breekt het zweet je uit'

30 september 2016 15:19 Aangepast: 30 september 2016 22:12
Beeld © ANP

Het zal je maar gebeuren: je hebt een chronische darmziekte, moet nodig naar de wc, maar de toegang tot een toilet wordt je ontzegd. Het is een op de vijf darmpatiënten weleens overkomen, blijkt uit onderzoek van de Maag Darm Lever Stichting.

Zo ook Tineke Markus (59), die sinds 1993 de ziekte van Crohn heeft. Een chronische darmziekte waarbij er van 'mond tot kont' ernstige ontstekingen ontstaan. "Er ontstaan diepe zweren in je spijsverteringsstelsel, waardoor voedsel niet kan worden opgenomen", legt ze uit. "Daardoor heb je vaak last van diarree en moet je geregeld een noodstop maken."

Markus, die ook directeur van de vereniging Crohn en Colitis Ulcerosa is, heeft sinds 1993 last van de ziekte. "Aan het begin moest ik 's ochtends soms wel dertig keer naar de wc voordat ik het huis uit kon. Dankzij medicatie is het nu wel redelijk onder controle, maar mijn darmen blijven overgevoelig." Er is geen peil op te trekken, zegt ze. "Soms eet ik in een restaurant een gebakken eitje en gaat alles goed, een andere keer krijg ik aandrang en spuitende diarree."

Weinig openbare toiletten

Het probleem is dat er te weinig openbare toiletten zijn, aldus de Maag Darm Lever Stichting. Nederland telt er zo'n 6400. Hierdoor moeten patiënten vaak uitwijken naar bijvoorbeeld personeels-wc's in winkels. "Je bent in zo’n geval afhankelijk van het personeel", zegt Markus. "Vaak zijn de toiletten op een plek waar ook persoonlijke eigendommen liggen en veel werknemers vinden dat niet fijn."

Zo'n twee miljoen mensen in Nederland hebben last van hun darmen. Uit onderzoek onder 1800 patiënten blijkt dat bij 20 procent weleens de toegang tot een wc is geweigerd. Met de petitie waarkaniknaardewc.nl wil de Maag Darm Lever Stichting samen met patiëntenverenigingen aandacht vragen voor dit probleem.

Heel gênant 

Markus maakte zelf ook meerdere malen mee dat ze niet op tijd een wc kon vinden. "Ik kwam eens aan het eind van de dag bij een winkelketen aan, maar mocht de wc niet gebruiken omdat die net was schoongemaakt", vertelt ze. "Dan breekt het zweet je uit. Er is geen tijd om uit te leggen wat er aan de hand is, je moet direct rechtsomkeert maken naar een volgend toilet. Vaak gaat het dan toch mis. Dat is heel gênant. Je voelt je op zo’n moment heel kwetsbaar."

Ze herinnert zich nog dat ze op vakantie was en in de metro stapte omdat ze dacht het hotel nog wel op tijd te kunnen halen. "Dat bleek niet het geval. Gelukkig had ik een jurkje en een panty aan, waardoor het wel even duurde voordat het zichtbaar was. Ik ben blijven zitten tot de eindhalte en heb me toen op de wc van een restaurant verschoond. Eenmaal op de hotelkamer ben ik in huilen uitgebarsten."

Tekst loopt verder onder de foto:

Thumbnail

Tineke Markus

Niets laten

Markus probeert haar leven niet te veel door haar ziekte te laten leiden. "Ik werk meer dan fulltime en doe veel activiteiten, maar bereid me wel altijd voor. Als ik naar een onbekende plek ga, denk ik van tevoren goed na over wat ik eet en drink en ik neem schoon ondergoed en toiletpapier mee. Als ik een boswandeling maak, heb ik een krukje met een vuilniszak eronder bij me, zodat ik niets achterlaat als ik een noodstop moet maken. En als ik een slechte dag heb, moet ik sommige dingen laten."

Markus zorgt ervoor dat haar ziekte haar leven zo min mogelijk beïnvloedt, maar via haar patiëntenvereniging hoort ze vaak verhalen van mensen voor wie dat niet geldt. "Sommigen leggen altijd een vaste route af, zodat ze weten waar wc’s zijn, anderen gaan weinig van huis en weer anderen dragen een luier. Maar de lol van het weggaan is er dan toch een beetje af."

Meer aandacht

Het is daarom hoog tijd dat er meer aandacht komt voor dit probleem, vindt Markus. "In sprinters zitten bijvoorbeeld geen wc’s omdat dit volgens de NS korte ritten zijn, maar mensen met darmproblemen zullen dit anders ervaren. Laatst sprak ik iemand die daarom een busje heeft gekocht met een chemisch toilet en daarmee altijd op pad gaat."

Om patiënten weer meer de straat op te laten gaan, lanceert de Maag Darm Lever Stichting een sticker met de tekst 'hier kun je naar de wc', die winkels op hun etalageruit kunnen plakken. De app HogeNood laat zien waar het dichtstbijzijnde openbare toilet of semi-openbare toilet te vinden is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore