Gezondheid

Opnieuw kritiek op The Green Happiness: 'de dames blijven onzin uitkramen'

02 oktober 2016 20:07 Aangepast: 03 oktober 2016 07:02
Voedingsexpert Oerlemans kraakt het dieet van The Green Happiness.

De bedenkers van het omstreden Green Happiness-dieet verweren alle kritiek op hun voedingsadviezen. Maar dat schiet één van hun grootste criticasters, klinisch epidemioloog Liesbeth Oerlemans, in het verkeerde keelgat. "Het is storend dat ze als diëtisten opnieuw cruciale fouten maken."

De afgelopen weken ontvingen de twee dames van The Green Happiness van alle kanten kritiek op hun voedingsadviezen. Hun dieet is volgens het Voedingscentrum en vele experts gevaarlijk. Na alle commotie wilden ​​Tessa Moorman en Merel von Carlsberg daarom op hun eigen website afrekenen met alle commentaar.

'Cruciale fouten'

Maar opnieuw maken zij fouten, zegt Oerlemans, die alle knelpunten op haar blog opsomt. "Een diëtist moet je kunnen vertrouwen. Dat is ook waarom ik vorige maand een klacht heb ingediend. Nu hebben ze de kans gekregen om te reageren op alle kritiek en maken ze opnieuw cruciale fouten. Het is gewoon erg slecht." 

Oerlemans betreurt de nonchalante reactie van de diëtisten, die de ophef 'niet altijd even leuk' noemden, en wijst op het gevaar van hun adviezen. "Ik vind het goed dat ze veel groente en fruit en minder dierlijke producten adviseren, maar toch blijven de dames onzin uitkramen. Dit terwijl veel mensen denken dat ze wetenschappelijk bezig zijn. Maar dat is helemaal niet zo."

 

Thank God it's Friday-- Nieuwe blog met antwoorden op jullie meest gestelde vragen vind je nu online! Link in de bio----

Een foto die is geplaatst door Merel en Tessa (@thegreenhappiness) op

The Green Happiness promoot volgens de bedenkers 'een lifestyle' en geeft 'menusuggesties die als dieet kunnen worden opgevolgd.'

Want Moorman en Von Carlsberg brengen het vak volgens haar schade toe. Ter illustratie geeft ze drie voorbeelden: het gebrek aan eiwitten in het dieet, het tekort aan vitamine B12 en het aantal kilocalorieën dat de dames communiceerden bij een recept van een tussendoortje - maar na alle kritiek weghaalden.

"Als je veganistische voeding adviseert, maar opnieuw niet aangeeft dat het aantal eiwitten dan met 30 procent omhoog moet, is dat storend. Dat is basiskennis, door de Gezondheidsraad onderschreven en mag je gewoon nooit vergeten. Vervolgens adviseren ze melkvervangers, maar daar zitten helemaal geen eiwitten in. Wel in soja, maar dát mag weer niet van ze." 

Verkeerd advies

Ook bij vitamine B12 geeft The Green Happiness volgens klinisch epidemioloog weer een verkeerd advies. "Op Facebook schrijven ze dat edelgistvlokken de oplossing zijn voor een tekort aan vitamine B12. Maar dat is niet correct: een supplement is nodig wanneer je geen dierlijke producten eet. Maar dat dwingende advies geven zij opnieuw niet.

Dan het tussendoortje: de healthy snicker. "Dit tussendoortje bevat 432 kcal en niet 108 kcal, zoals The Green Happiness beweerde. Nu hebben ze het aantal kcal weggehaald. Ze hebben dus gewoon zitten liegen."

'NVD moet standpunt innemen'

Tot slot beklaagt Oerlemans zich over de uitspraak van de dames dat criticasters hun boek niet goed hebben gelezen. "Ik word daar heel kwaad om: ga nu eens op de inhoud in. Ze negeren de vervelende dingen."

Met spanning wacht ze op een reactie op haar klacht bij de NVD, de beroepsvereniging van diëtisten. "Zij moeten nu een standpunt gaan innemen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore