Gezondheid

Roman (3) heeft ernstig eczeem: 'Ouders trekken hun kind bij hem vandaan'

03 oktober 2016 23:32 Aangepast: 04 oktober 2016 12:10
Beeld © iStock

Hij wordt uitgelachen, er wordt naar hem gewezen en mensen trekken hun kinderen bij hem vandaan. De 3-jarige zoon van Danielle Allen heeft last van ernstig eczeem. "Mensen behandelen hem als een leprapatiënt."

Danielle Allen, moeder van Roman, is er helemaal klaar mee, zegt ze tegen de Daily Mail. "Roman is zo'n vriendelijke jongen, hij lacht altijd en kletst met iedereen. Het breekt mijn hart om te zien hoe ouders hem uitlachen, naar hem wijzen en een onschuldig kind beledigen."

Eén keer werd de Britse moeder er zelfs van beschuldigd dat ze haar zoon had laten verbranden. "Het zijn zelden kinderen die vragen wat er mis is met hem. Het zijn de ouders die hun kinderen bij hem wegtrekken en zeggen dat hij besmettelijk is. Ik wou dat ze in plaats daarvan vriendelijk naar Roman zouden glimlachen", vervolgt Danielle. "Eczeem is heel normaal, het komt veel voor en vaak gaat het naar verloop van tijd zelf over."

Allergisch

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Lily-Mae, de inmiddels 4-jarige dochter van Danielle. Zij kreeg, net als Roman, eczeem toen ze 6 maanden oud was. Iets wat beide kinderen hebben geërfd van hun vader Brett. Bij Lily-Mae ging het al over toen ze 1 jaar oud was, Roman had minder geluk.

Toen Roman 18 maanden oud was, ontdekte een dermatoloog van het Milton Keynes-ziekenhuis dat Roman onder meer allergisch is voor stof, dierenharen en pollen, die ervoor zorgen dat zijn huid uitdroogt. Uiteindelijk kreeg hij een hormoonzalf voorgeschreven. Hoewel het eczeem daardoor wel minder werd, zegt de 25-jarige moeder die spaarzaam te gebruiken vanwege de bijeffecten op de lange termijn die de zalf heeft. "Alleen als zijn eczeem nog erger is dan normaal, gebruiken we het een paar dagen."

 

Huilen van de pijn

Ook wordt Romans huid elke twee uur ingesmeerd met een vochtinbrengende crème. "Roman moppert zelden wanneer we hem insmeren", zegt Danielle. "En hij kent inmiddels het woord jeuk, waardoor ik weet wanneer ik de zalf opnieuw moet aanbrengen."

Vaak moet Roman huilen van de pijn, als hij bijvoorbeeld een steriliserend zoutbad moet nemen. Of als hij zichzelf tot bloedens toe heeft opengekrabd. Toch noemt Danielle de reacties van anderen vele malen erger. "Roman is nog te jong om het door te hebben, maar het is vreselijk om te zien hoe volwassen mensen hem behandelen."

Danielle maakt zich vooral zorgen voor het moment dat Roman naar de basisschool gaat. "Ik bid dat zijn huid voor die tijd beter is. Ik vind het vreselijk dat hij een makkelijk doelwit is voor pesterijen, terwijl hij hier helemaal niets aan kan doen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore