Ga naar de inhoud
Gezondheid

Online gokken groeit: deze website moet verslaafden helpen

Er zijn in Nederland 80.000 mensen met een gokprobleem. Beeld © ANP

Voor de tienduizenden Nederlanders met een gokprobleem opent het Trimbos-instituut vandaag samen met verslavingszorginstellingen een online loket. Want mensen met problemen melden zich nog steeds veel te laat.

Online gokken neemt toe, toch neemt gek genoeg het aantal mensen dat zich meldt met een gokverslaving de laatste jaren juist licht af. Er zijn in Nederland zeker 80.000 mensen met een gokprobleem.

Te laat melden

Maar dat zijn alleen de mensen die zich melden. Voor mensen die dat niet doen is de website gokkeninfo.nl gelanceerd. "Eén overzichtelijke plek met betrouwbare informatie over de risico's en tips om die te verkleinen", zegt Trimbos-onderzoeker en initiatiefnemer Ferry Goossens. 

Mensen met een gokprobleem melden zich nu vaak veel te laat. Goossens: "Het probleem is dan al ver ontwikkeld. Met deze site willen we de drempel verlagen, zodat mensen eerder hulp zoeken. Zo'n plek was er nog niet."

Test je eigen gokgedrag

Thumbnail

Op de site kun je ook je eigen gokgedrag laten testen. Zo kun je uitvinden of gokken voor jou een leuke hobby is, of toch een probleem. Nadat je de test hebt ingevuld, krijg je een advies.

bron: gokkeninfo.nl

Om zo veel mogelijk bezoekers naar de site te trekken, willen de verslavingszorginstellingen (verenigd in de stichting Resultaten Scoren) dat dezelfde informatie uiteindelijk ook op de sites van aanbieders komt. Goossens: "Nederlandse goksites hebben een zorgplicht en moeten straks actief mensen hulp aanbieden. Ook gaan hulpverleners en wijkteams de website promoten."

Nieuwe wet

Om gokken via illegale, buitenlandse sites te voorkomen, wordt gokken via internet vanaf 2017 legaal in Nederland, als ook de Eerste Kamer hiermee instemt.

De instanties maken zich zorgen over die nieuwe wet. "Het gevaar dreigt dat gokverslaving dan toeneemt", zegt Floor van Bakkum van de Jellinek-kliniek. "Veel mensen zijn gevoelig voor een gokverslaving en we moeten de ogen daar niet voor sluiten. Daarom is het belangrijk dat er nu al één plek met eenduidige informatie is. Als de wet er eenmaal is, moeten we een vinger aan de pols houden om te voorkomen dat het aantal verslaafden toeneemt."

Meer op rtlnieuws.nl: