Gezondheid

We eten nog steeds ongezond veel zout

06 oktober 2016 10:16 Aangepast: 06 oktober 2016 11:41
Beeld © ANP

Ondanks allerlei initiatieven en campagnes om het zoutgebruik terug te dringen, krijgen Nederlanders nog steeds evenveel zout binnen als tien jaar geleden. De gemiddelde hoeveelheid zout ligt ruim boven de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag voor volwassenen.

Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt de helft van de onderzochte mensen 50 procent meer zout tot zich dan gezond is.

De onderzochte mannen eten gemiddeld 2,5 gram meer zout per dag dan vrouwen. De helft van de onderzochte mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 gram per dag, en de helft van de onderzochte vrouwen had een zoutinname van meer dan 7,4 gram per dag.

Hart- en vaatziekten

Het meeste zout wordt gegeten met bewerkte voedingsmiddelen. Allerlei initiatieven om de zoutconsumptie uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen, zoals de Taskforce Zout (2006) en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014), hebben niet geleid tot een aantoonbaar lagere zoutinname bij Nederlanders.

Een te hoge zoutconsumptie kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. 

Verrast

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is verrast over de uitkomsten van het onderzoek. ''Wellicht strooit de consument zelf zout bij. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om de vermindering van zout stapsgewijs aan te pakken om de consument langzaam aan een minder zoute smaak te laten wennen,'' zegt het CBL in een reactie.

De Nierstichting is teleurgesteld over de uitkomst van het onderzoek: ''Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder zou eten, zouden jaarlijks zo'n 1.500 mensen minder sterven.''

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is, net als het CBL, verrast. Een belangrijke reden kan volgens de FNLI zijn dat consumenten zelf zout toevoegen. De FNLI zegt dat 85 procent van de onderzochte personen uit hun onderzoek zelf zout aan de maaltijd toe.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`